Foto: Publicitātes attēli

Šodien atsevišķās valstīs Jēzu, visticamāk, iesēdinātu aiz restēm kā homofobu un tādā veidā apklusinātu, savā sprediķī Lieldienu dievkalpojumā Rīgas Svētā Jēkaba katedrālē atzina Rīgas arhibīskaps-metropolīts Zbigņevs Stankevičs.

Viņš atzīmēja, ka toreiz Jēzus tika nogalināts, jo bija neērts. "Bet vai šodien viņš būtu bijis ērts? Es te nesen teicu: jā, Rietumu pasaulē viņu tagad nepiesistu krustā, bet mēģinātu sagraut viņa publisko tēlu, diskreditētu un kompromitētu tā, lai neviens neklausās. Tas būtu pirmais. Bet otrais, ko izdarītu -, visticamāk ieliktu aiz restēm. Vismaz tajās valstīs, kur likumi attiecībā par homofobiju un ģimenes lietām, visādām netradicionālajām savienībām ir aizgājuši tik tālu. Jēzus būtu pret to nostājies, viņu iesēdinātu aiz restēm kā homofobu un tādā veidā apklusinātu (..)," par arhibīskapa-metropolīta sprediķī sacīto informē Latvijas Romas katoļu baznīcas Informācijas centrs.

Arhibīskaps norādīja, ka līdz ar augšāmcelšanās faktu Jēzus "autorizējis" visu iepriekš teikto un darīto, taču lielākajai daļai cilvēku ir aicinājums šo faktu pieņemt ticībā, pateicoties to liecinieku liecībai, kuri redzēja tukšo kapu un viņu satika, kā arī, pateicoties Vecās Derības praviešu liecībām, kuras visas piepildījās Jēzū Kristū. "No tā secinām -  vispirms ir jāstrādā, jāizmanto savas smadzenes. Un ir vajadzīga arī labā griba," jo tas, kurš nevēlas ticēt, vienmēr atradīs argumentus, kāpēc neticēt.

Taču, "ja mēs ticībā atveramies, tad sākam baudīt šīs augšāmcelšanās augļus, tās spēks sāk pulsēt mūsos, mūsu sirdī, apgaismo mūsu prātu, pārveido mūsu emocijas, pārveido visu mūsu dzīvi", atzina garīdznieks. Ja šī vēsts ir realitāte, ja tā ir patiesība, tad (..) viss, ko teica Jēzus, ir patiesība un viss, kas ir rakstīts Svētajos Rakstos par viņu, par cilvēka aicinājumu un arī par morālajām prasībām, ir patiesība, sacīja Stankevičs.

"Tātad arī 10 baušļi ir patiesība un arī dabiskais likums ir patiesība (..). Un ja tas tā ir, tad sanāk kaut kas ļoti nopietns. Mēs šeit dzirdējām arī šos vārdus: „Viņš mums pavēlēja sludināt tautai un liecināt, ka viņš ir Dieva ieceltais tiesnesis pār dzīviem un mirušiem." (..) Ja šie Jēzus vārdi un tas, ko viņš sludināja, ir patiesība, tad no tā izriet ļoti daudz. Jo viņa vārdi apsūdz pasauli," sacīja arhibīskaps.

Viņš atzīmēja, ka tad, ja "mēs paņemam zem lupas mūsdienu Rietumu civilizācijas situāciju - tad ko mēs tur redzam? (..) Mēs redzam, ka mūsdienu pasaule danco ap zelta teļu, kas bija Vecajā Derībā. Gribu, lai jūs saprotat - nauda nav ļaunums pats par sevi. Nauda Dieva plānā ir līdzeklis, ar kuru sasniegt pozitīvus mērķus. Nauda ir, lai kalpotu cilvēkiem. Bet mūsdienās ļoti daudzos gadījumos cilvēks naudas dēļ tiek izmantots, nauda ir mērķis," sprediķī norādīja arhibīskaps.

"Naudas dēļ notiek cilvēku tirdzniecība. "Spaiss" (..) Narkotikas. Vai arī (..) daudz ir naktsklubu, spēļu namu (..) Pilns! Vienā strīpā! Es nesaku, ka restorāns kā tāds ir slikts. Nē. Ja cilvēks aiziet un paēd draugu lokā, tad tas ir normāli. Bet ja naktsklubi pārvēršas par izvirtības vietu, vai spēļu nami un kazino pārvēršas par vietu, kur cilvēku padara atkarīgu, tad tas nav saskaņā ar Dieva plānu. Tā ir nāves civilizācija, kura šeit pastāv," atzina Stankevičs

Tāpat viņš savā sprediķī pakavējās pie seksuālās revolūcijas sekām, ģimeņu problemātikas, naprotehnoloģijas un kontraceptīvās industrijas, uzsverot, ka katram virzienam, kurā cilvēks mēģina savas problēmas risināt pretēji Dieva atklāsmei un Baznīcas mācībai, ir Dieva dota alternatīva, taču mūsdienu pasaule "mēģina pārbīdīt robežas, kuras Dievs ir nospraudis Dekalogā, kur katrs bauslis aizstāv kādu no vērtībām, kādu no cilvēka dzīves un sabiedrības balstiem".

"Svētie Raksti mūs aicina mosties no miega. Diemžēl Eiropa ir aizmigusi. Un tas, ka Latvija kaut kā netiek uz priekšu, nozīmē, ka arī Latvija ir aizmigusi. Tas nozīmē, ka Evaņģēlijs vēl nav iedzīvināts, ka tā vēsts teorētiski tiek respektēta, bet, kad nonākam pie reāliem lēmumiem politikā, parlamentā, mūsu ikdienas dzīvē, tad pielaižam kompromisus, noignorējam, piekāpjamies," norādīja arhibīskaps, aicinot nopietni atvērties uz šo Lieldienu vēsti un ļaut, lai tā kļūst par realitāti ikviena dzīvē.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!