Foto: F64

Jaunā konservatīvā partija (JKP) ir gatava atteikties no ieceres apvienot tiesībsargājošās iestādes, jo ir arī citi ceļi, kā tās padarīt efektīvākās, intervijā "Latvijas Avīzei" teicis partijas premjera amata kandidāts Jānis Bordāns.

Vienlaikus Bordāns laikrakstam norāda, ka citu partiju kritika idejai par Nacionālā drošības biroja izveidošanu tikai spēcina JKP pārliecību, ka šīs jomas sakārtošana ir viens no svarīgākajiem jautājumiem valstī.

Savukārt "KPV LV" Ministru prezidenta amata kandidāts Aldis Gobzems laikrakstam atstāstījis sarunu ar Valsts prezidentu Raimondu Vējoni, kurš viņam teicis, ka drošības dienestu apvienošana nav pieņemama.

Portāls "Delfi" jau analizēja JKP plānu izveidot Nacionālo drošības biroju.

"Mums pašlaik ir trīs valsts drošības iestādes – Militārās izlūkošanas un drošības dienests (MIDD), Satversmes aizsardzības birojs (SAB) un Drošības policija (DP). Tas ir patiešām, salīdzinot ar citām valstīm, ļoti stipri par daudz. Izveidojušās tās ir vēsturiski, viņas ir ļoti dāsni atalgotas. No Drošības policijas reālo rezultātu, kas ir ierakstīts funkcijā noziegumu apkarošana, kad tiek prasīts uzrādīt viņiem nav ko. Runājot, ka tāds modelis ļoti veiksmīgi darbojas Igaunijā. Sauc viņu KaPo, kur patiešam gan korupcijas apkarotāji, gan valsts drošības spiegu ķērāji ir uzrādījuši labākus rezultātus. Un pats pēdējas, ja mēs runājam par ietekmēšanu, tad tagad Lembergs [no amata pienākumu pildīšanas atstādinātais Ventspils mērs Aivars Lembergs – aut.] caur Kučinski [Ministru prezidents Māris Kučinskis (ZZS) – aut.] ļoti veiksmīgi ietekmē gan KNAB, gan DP, gan daudzas citas iestādes," "Delfi TV ar Jāni Domburu" raidījumā sacīja Juta Strīķe (JKP).

Savukārt, atbildot uz kolēģu bažām par varas koncentrāciju, Strīķe nosmēja, ka Igaunijā ir demokrātija un KaPo veiksmīgi darbojas.

Nozares pārstāvji un to pārzinošie eksperti par ideju apvienot Latvijas specdienestus, kā arī KNAB vienā "superdienestā" runā nelabprāt, taču portālam "Delfi" atzina, ka ideja sajaukt kopā izlūkošanas, pretizlūkošanas un tiesību aizsardzības iestādes ir Latvijas drošības interesēm neatbilstoša un slikta.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!