Partijas "Jaunais laiks" (JL) Saeimas frakcija sagatavojusi grozījumus Politisko partiju finansēšanas likumā, kas paredz ierobežot priekšvēlēšanu izdevumus, līdzšinējo aptuveni 570 000 latu vietā ļaujot priekšvēlēšanu kampaņai tērēt ne vairāk kā 356 000 latu.

JL sagatavojusi grozījumus likumā, kas paredz ļaut priekšvēlēšanu izdevumiem tērēt piecus santīmus par katru iepriekšējās vēlēšanās piedalījušos iedzīvotāju līdzšinējo astoņu santīmu vietā.

Tāpat JL rosina grozīt likumu, nosakot, ka partiju biedri savām partijām nedrīkst ziedot kalendārā gada laikā vairāk nekā 50 minimālās mēnešalgas. Patlaban likums paredz ierobežojumu 100 minimālo mēnešalgu apmērā.

JL arī rosina grozīt likumu, paplašinot uzskaiti priekšvēlēšanu kampaņas izdevumiem. Uzskaitē paredzēts iekļaut visu veidu reklāmas materiālu sagatavošanas izdevumus, vēlēšanu kampaņas plānošanas, sagatavošanas un organizēšanas izdevumus, kustamās un nekustamās mantas īrēšanas izdevumus, vēlēšanu kampaņā iesaistīto personu darba algu izmaksas, laikrakstu, žurnālu, biļetenu, grāmatu un citu iespiedtehnikā sagatavotu izdevumu publicēšanu vēlēšanu kampaņas vajadzībām.

Jau vēstīts, ka valdība pagājušajā nedēļā atbalstīja ieceri finansēt no valsts budžeta vairāk kā 2% iedzīvotāju atbalstu iepriekšējās vēlēšanās saņēmušās partijas. Plānots, ka jau pēc 10. Saeimas vēlēšanām, kas notiks šoruden, partijas, kas ieguvušas vairāk nekā 2% vēlētāju atbalstu, katru gadu saņems 50 santīmus par katru vēlētāju balsi. Likuma izstrādātāji cer, ka tādējādi pieaugs partiju neatkarība no ziedotājiem, politikas kvalitāte, partiju konkurētspēja un mazināsies korupcija.

Pēc pašreizējās Saeimas vēlēšanu rezultātiem par partijām, kas saņēma vairāk nekā 2% vēlētāju atbalstu, bija nodotas gandrīz 855 000 balsu, tādējādi šīm partijām kopumā ik gadu pienāktos turpat 427 350 lati.

Tomēr eksperti jau norādījuši, ka, ieviešot partiju finansēšanu no valsts budžeta, vajadzētu lemt par privāto ziedojumu apjomu samazināšanu. Partijām ir jāļauj no malas piesaistīt finansējumu, vai tās būtu biedru naudas vai ziedojumi, taču ir jāsamazina ziedojumu apmērs, portālam "Delfi" novembrī norādīja speciālisti.

Patlaban privātie ziedotāji – fiziskas un juridiskas personas - partijai gadā var ziedot līdz 18 000 latu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!