Foto: LETA

No 1. marta Jūrmalas pilsētā tiks ieviesta jauna pieeja sadzīves atkritumu apsaimniekošanā – maksa par sadzīves atkritumiem tiks aprēķināta atbilstoši to svaram, nevis apjomam kubikmetros, portālu "Delfi" informē uzņēmuma "Clean R" preses sekretārs Kaspars Līcītis.

Šāda pieeja bija noteikta Jūrmalas pilsētas domes izsludinātajā atkritumu apsaimniekošanas iepirkumu konkursā, kurā uzvarēja vides pakalpojumu uzņēmums "Clean R".

Šobrīd visā Latvijā sadzīves atkritumu maksa tiek noteikta, balstoties uz atkritumu apjomu kubikmetros, savukārt atkritumu apsaimniekotāji, nododot atkritumus apglabāšanas laukumos, norēķinās atbilstoši svaram.

Jūrmala būs pirmā pilsēta Latvijā, kur atkritumu konteineri pirms savākšanas tiks svērti, un jūrmalnieki – gan privātmāju, gan daudzdzīvokļu namu iedzīvotāji, uzņēmumi un iestādes – arī norēķināsies par izvesto atkritumu svaru, nevis tilpumu. Šāda pieeja mudinās sabiedrību aktīvāk šķirot atkritumus, atzīst uzņēmuma vadība.

"Pašvaldībām, domājot par vidi, ir jāmeklē veidi un iespējas, kā samazināt apglabājamo atkritumu daudzumu," uzsver Jānis Lediņš, Jūrmalas pilsētas domes Pilsētsaimniecības un drošības komitejas priekšsēdētājs. "Jaunā sistēma veicinās atkritumu šķirošanu un tādējādi arī samazinās apglabājamo atkritumu daudzumu," papildina Lediņš.

Jūrmalā visā pilsētā ir pieejami vairāk nekā 130 atkritumu šķirošanas punkti, kuros bez maksas var atbrīvoties no papīra, plastmasas un stikla atkritumiem, šķirotie atkritumi tiek nogādāti otrreizējai pārstrādei. Pludmales sezonā sešās vietās izvietoti konteineri dalītajiem atkritumiem – plastmasai un stiklam.

"Atkritumu svēršanas ieviešana ir bijis liels izaicinājums uzņēmumam. Pēdējo pusgadu esam intensīvi gatavojušies atkritumu šķirošanas uzsākšanai - gan iegādājoties atbilstošu tehniku, gan marķējot konteinerus, gan apmācot personālu un veicot atbilstošas izmaiņas IT infrastruktūrā. Atkritumu svēršanas sistēma testa režīmā Jūrmalā darbojas jau vairākus mēnešus. Šobrīd ar pārliecību varam teikt, ka svēršanas process noris bez kļūdām," uzsver "Clean R" valdes loceklis Guntars Levics.

Atkritumu apsaimniekošanas pakalpojuma nodrošināšanai "Clean R" ir iegādājies sešas jaunas specializētas automašīnas – atkritumu vedējus, kas ir aprīkoti ar svaru sistēmu konteineru svēršanai.

Kopš pērnā gada rudens visi konteineri Jūrmalas pilsētā ir aprīkoti ar elektronisku identifikācijas iekārtu jeb čipu. Tajā ir iestrādāts individuāls, konkrētam līgumam piesaistīts kods. Konteiners pirms iztukšošanas un pēc tās tiek automātiski nosvērts. Datus par savu konteineru svaru klienti varēs redzēt rēķinā. Svēršanas rezultāti būs pieejami arī atkritumu izvešanas brīdī – specializēto automašīnu vadītāji tos varēs redzēt planšetē. Atkritumu vedēju automašīnas tiks pārbaudītas un nodotas apkopei vienu reizi mēnesī, savukārt svaru ikdienas darbība tiks pārbaudīta katras darba dienas sākumā.


Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!