Foto: LETA

Jūrmalā turpmāk varēs apbūvēt divus zemesgabalus kāpu zonā 2400 kvadrātmetru platumā, paplašināt "Baltic Beach hotel" viesnīcu līdz 12 stāviem, Buļļuciemā un Dzintaros veidot ar kurortoloģiju saistītus medicīnas centrus, būvēt jaunas ēkas ar dzīvojamo funkciju un veikt citas izmaiņas, paredz jaunais Jūrmalas pilsētas teritorijas plānojums, kuru ceturtdien apstiprināja Jūrmalas pilsētas domes deputāti.

Par balsoja 11 no 15 domes deputātiem. Pret balsoja Arnis Ābelītis ("Tev, Jūrmalai") un Mārtiņš Stulpiņš ("Tev, Jūrmalai"), bet atturējās Gunta Liepiņa (VL-TB/LNNK).

Kā skaidro pašvaldībā, būtiskākās plānojuma izmaiņas saistītas ar publiskās infrastruktūras un kūrorta jomas attīstīšanu atbilstoši pilsētas stratēģiskajiem mērķiem.

Pašvaldībā skaidro, ka grozījumi attiecas uz aptuveni 0,1% pilsētas teritorijas, sabalansējot Jūrmalas pilsētas attīstības stratēģijas mērķus ar iedzīvotāju, uzņēmēju un nevalstisko organizāciju viedokļiem par Jūrmalas izaugsmes iespējām nākotnē. Pilnveidotā plānojuma dabas teritorijas izmaiņas esot ar pozitīvu pieaugumu - kopējās dabas teritorijas palielināsies par 1,51 hektāru.

Kūrorta funkcijas attīstības veicināšanai plāna grozījumos iezīmēti objekti, kuros pieļaujama apbūves augstuma palielināšana līdz 12 stāviem. Šādi nosacījumi ir attiecināti galvenokārt uz veiksmīgi funkcionējošiem kūrorta objektiem, kas pilsētai jau šobrīd piesaista ievērojamu viesu skaitu, proti, "Baltic Beach Hotel&SPA", rehabilitācijas centrs "Vaivari" Jūrmalas centrālajā daļā, divas sanatorijas ārpus centra - "Jantarnij bereg" un "Jaunķemeri", kā arī zemesgabals Jūras ielā 41/45, kurš platības un novietojuma dēļ izvērtēts kā piemērots pilna spektra kūrorta objekts attīstībai, ietverot gan kurortoloģijas, viesu izmitināšanas un ārstniecības pakalpojumus, gan konferenču norises nodrošinājumu.

Ķemeros un Jaunķemeros grozījumos paredzēts kūrorta parks starp Zvīņu ielu, Jaunķemeru ceļu, Kolkas ielu un jūru. Ieceri iesnieguši sanatorijas "Jantarnij bereg" pārstāvji, un ideju konceptuāli atbalsta arī Dabas aizsardzības pārvalde, uzsverot - parks jāveido saudzīgi, nepieļaujot biotopu platības un kvalitātes pasliktināšanos.

Līdzīgu parku pašvaldība rosina veidot arī pie Ķemeru sanatorijas - atjaunot kultūrvēsturisko parku un mazās arhitektoniskās vērtības, kompleksi risinot Ķemeru degradētās teritorijas sakārtošanu, kas ļautu piesaistīt tūristus.

Plānojumā paredzētas vietas Buļļuciemā (Buļļuciems 1724) un Dzintaros (Dzintari 2103) ar kurortoloģiju saistītu medicīnas centru attīstībai. Iecerētie objekti ir ilgtermiņa projekti, kuriem būs nepieciešami detālpānojumi un publiskā apspriešana par konkrētās ieceres realizāciju.

Blakus Dzintaru mežaparkam (Dzintari 2405) iezīmēta publiskās apbūves teritorija, lai attīstītu pakalpojumu sniegšanas iespējas Dzintaru mežaparka apmeklētājiem, piemēram, izveidojot sabiedriskās ēdināšanas zonu, vienlaikus nepārblīvējot parka teritoriju.

Plāna grozījumos iekļauti arī divi nelieli privāti zemes gabali pludmales kāpu tiešā tuvumā - 4. līnija 1A un 17. līnija 1A, kuru zonējums no kategorijas "dabas teritorija" mainīts uz "publiskās apbūves teritorija" ar specifisku atļauto izmantošanu, kas orientēta vienīgi uz pludmales infrastruktūras un nelielu kūrorta objektu attīstību. Vēsturiski šie zemes gabali bijuši apbūvēti, tāpēc atbalstīts īpašnieku ierosinājums zonējuma maiņai.

Plašas diskusijas grozījumu izstrādes laikā izvērtās par zonējuma maiņu zemesgabalam Bulduri 1607 - ņemot vērā apkārtējo namu iedzīvotāju iebildumus, grozījumos samazināti pieļaujamie apbūves parametri un noteikti teritorijas atļautie papildizmantošanas veidi, kas saistīti vienīgi ar kūrorta funkcijām un minerālūdens urbuma izmantošanu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!