Foto: DELFI Aculiecinieks
Valsts vides dienestam (VVD) informācija par atkritumu uzglabāšanu Jūrmalā esot bijusi jau pagājušā gada jūlijā, pauda Jūrmalas domes pārstāve Zane Leite.

Jūrmalas pilsētas dome norāda, ka neatbilst patiesībai šodien Saeimas Vides un klimata politikas apakškomisijas sēdē izskanējusī informācija par to, ka pašvaldība nav informējusi VVD par atkritumu uzkrāšanu Ventspils šosejā. Pašvaldība jau 2016. gada 29. jūlijā no VVD saņēmusi elektronisku paziņojumu par iedzīvotāja sūdzību saistībā ar minēto teritoriju. Attiecīgi iedzīvotāja sūdzību saņēma pats VVD "Vides SOS" sistēmā jau pagājušā gada jūlijā.

Jūrmalas pilsētas Pašvaldības policija reaģēja uz VVD atsūtīto informāciju, apsekojusi minēto teritoriju un sastādījusi administratīvā pārkāpuma protokolu. 2016. gada 12. augustā Jūrmalas pilsētas Pašvaldības policija attiecīgi sniegusi atbildi VVD par to, ka minētajā teritorijā konstatēta atkritumu uzkrāšanās un Pašvaldības policija sastādījusi administratīvā pārkāpuma protokolu.

Atkārtoti VVD uzmanību uz objektu pašvaldība vērsusi šā gada martā, kad domē saņemts iesniegums no iedzīvotāja ar ierosinājumu pārbaudīt, vai objektā Ventspils šosejā 47 atkritumi tiek novietoti likumīgi.

VVD vadītāja Latvijas Televīzijas raidījumam "Panorāma" atzina, ka pērn jūlija beigās bijis anonīms zvans saistībā ar konkrēto vietu, bet šī informācija pārsūtīta pašvaldībai. Pārvaicāta, vai tas nozīmē, ka VVD zinājis par šo situāciju jau pagājušā gada vasarā, Koļegova atbildēja noraidoši. "Nē, tad mēs saņēmām ziņu no iedzīvotāja, ka šajā vietā ir kaut kādas nekārtības ar atkritumu apsaimniekošanu. Mēs šādas ziņas saņemam desmitiem," viņa teica, piebilstot, ka atkritumu apsaimniekošanas uzraudzība ir pašvaldības kompetence, un tā kā tika saņemta atbilde no pašvaldības, ka ir sastādīts protokols un persona sodīta, VVD uzskatīja, ka pašvaldība ir informēta un dienestam nav jāiejaucas.

Ja pašvaldībai būtu vajadzīga palīdzība, "tad mēs būtu saņēmuši ziņu, ka tā nav vienkārši maza miskastīte", uzsvēra Koļegova. Viņa arī minēja, ka, iespējams, pašvaldības un dienesta saziņā bijusi komunikācijas kļūda.

Jau ziņots, ka Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija (VARAM) Jūrmalas pilsētas domei pieprasījusi skaidrojumu par tās teritorijā atklāto nelegālo atkritumu uzglabāšanu. Ministrija norāda, ka nav notikusi Jūrmalas pilsētas domes adekvāta rīcība pēc iedzīvotāja iesnieguma par nelegālu atkritumu ievešanu un uzglabāšanu pašvaldības administratīvajā teritorijā.

VARAM parlamentārais sekretārs Jānis Eglīts norāda, ka pašvaldības kompetencē ir sadzīves atkritumu apsaimniekošana un savas administratīvās teritorijas labiekārtošana un sanitārā tīrība. Jūrmalas pilsētas domes pienākums bija reaģēt uz iedzīvotāja iesniegumu, kas saņemts 2016. gada augustā, par to informējot arī Valsts vides dienestu.

Tāpat ziņots, ka VVD ģenerāldirektore Inga Koļegova Saeimas Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās komisijas Vides un klimata apakškomisijas sēdē šodien norādīja, ka Jūrmalā degušie plastmasas atkritumi varētu būt ievesti no Skandināvijas, jo uz nenodegušiem atkritumiem ir nosaukumi un apraksti zviedru un citu skandināvu tautu valodās.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!