Foto: DELFI Aculiecinieks

Jūrmalas domei aizliegts slēgt iepirkuma līgumu atklātā konkursā par sadzīves atkritumu apsaimniekošanu pilsētā, liecina informācija Iepirkuma uzraudzības biroja (IUB) mājaslapā.

Pēc atkritumu apsaimniekošanas uzņēmumu "Eko Kurzeme" un "Ragn-Sells" iesniegto sūdzību izskatīšanas attiecīgajā iepirkumā, IUB uzdeva Jūrmalas domei desmit darbdienu laikā no lēmuma saņemšanas dienas pārtraukt atklāto konkursu.

Atbilstoši Publisko iepirkumu likumam lēmumu var pārsūdzēt Administratīvajā rajona tiesā mēneša laikā no lēmuma saņemšanas dienas.

IUB publiskotajā iesniegumu izskatīšanas komisijas lēmumā teikts, ka "Eko Kurzeme" sūdzībā norādīja, ka saimnieciski visizdevīgākā piedāvājuma vērtēšanas kritēriji iepirkumā nenodrošina saimnieciski visizdevīgākā piedāvājuma izvēli. Pēc "Eko Kurzeme teiktā", atbilstoši konkursa nolikuma saimnieciski visizdevīgākā piedāvājuma vērtēšanas kritērijiem - maksimālais punktu skaits tiek piešķirts par programmu, ko Latvijā neizmanto neviens atkritumu apsaimniekotājs. Uzņēmums norādīja, ka šāda veida programmu izmanto atkritumu apsaimniekotājs, kas patlaban sniedz atkritumu apsaimniekošanas pakalpojumus Jūrmalā, kas tam dod priekšrocības iepirkumā.

Tostarp "Eko Kurzeme" norādīja, ka konkursa nolikumā minēti detalizēti atkritumu konteineru izmēri sadzīves atkritumu konteineriem, kas ir daļēji iegremdēti zemē. Sūdzības iesniedzējs uzskata, ka šie izmēri atbilst viena konkrēta ražotāja "Molok" ražoto konteineru izmēriem.

Savukārt sūdzības iesniedzējam "Ragn-Sells" nebija saprotama prasība par apliecinājuma par atļaujas iesniegšanu, jo Valsts vides dienests šādu atļauju vēl nav izsniedzis. Tāpat iesniedzēja ieskatā nesamērīgs ir termiņš, kura laikā ir jāiesniedz atļauja par tiesībām veikt atkritumu apsaimniekošanu Jūrmalā. Iesniedzējs norādīja, ka, lai saņemtu atļauju no Valsts vides dienesta par tiesībām veikt atkritumu apsaimniekošanu Jūrmalas pilsētā, dienestā ir jāiesniedz līgums, kas noslēgts ar Pasūtītāju un saskaņā ar praksi Valsts vides dienests izsniedz atļauju viena mēneša laikā, kas ir pretrunā ar iepirkuma līguma 2.1.1.1.punkta prasību

Jūrmalas dome neatzina nevienu no šīm sūdzībām, savukārt IUB tās atzina par daļēji pamatotām.

Iepirkumu uzraudzības birojs (IUB) pēc iesniegto sūdzību izskatīšanas Jūrmalas pilsētas domes iepirkumā par sadzīves atkritumu apsaimniekošanu pilsētā pieņēmis starplēmumu, kas nozīmē, ka tiek pagarināts sūdzību izskatīšanas termiņš.

IUB iepriekš termiņa pagarināšanu skaidroja ar to, ka lieta ir ļoti apmērīga un nozīmīga.

Tāpat vēstīts, ka IUB 8.janvārī skatīja sūdzības, kas iesniegtas Jūrmalas pilsētas domes iepirkumā par sadzīves atkritumu apsaimniekošanu pilsētā. Minētajā iepirkumā sūdzības iesnieguši atkritumu apsaimniekošanas uzņēmumi "Eko Kurzeme" un "Ragn-Sells".

Ziņots arī, ka, ka arī pērn oktobrī sūdzības Jūrmalas pilsētas domes iepirkumā par sadzīves atkritumu apsaimniekošanu Jūrmalas pilsētā iesniedza uzņēmumi "Eko Kurzeme" un "Ragn-Sells", kā arī nekustamā īpašuma apsaimniekotājs " Jūrmalas namsaimnieks". Pēc to izskatīšanas IUB aizliedza slēgt līgumu bez grozījumu veikšanas iepirkuma nolikumā.

Savukārt "Eko Kurzeme" un "Ragn-Sells" decembrī sūdzības iesniedza vēlreiz.

Sākotnēji pieteikumu iesniegšanas termiņš konkursā bija 2015.gada 25.septembris, vēlāk tas tika pagarināts vēl trīs reizes un noslēdzās 22.decembrī.

Jūrmalas pilsētas dome iepirkumu par sadzīves atkritumu apsaimniekošanu Jūrmalas pilsētā izsludināja 5.augustā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!