Foto: Publicitātes foto
Jūrmalas pilsētas pašvaldībai iedzīvotāju veselības veicināšanas pasākumiem turpmākos trīs gadus būs pieejami 574,7 tūkstoši eiro, liecina informācija pašvaldības mājaslapā.

No pieejamā finansējuma 488,5 tūkstoši eiro ir Eiropas Sociālā fonda (ESF) līdzfinansējums, savukārt 86,2 tūkstoši eiro ir valsts budžeta dotācija.

Jūrmalas pilsētas pašvaldība kā Nacionālā veselīgo pašvaldību tīkla dalībniece saņēma uzaicinājumu no Centrālās finanšu un līgumu aģentūras (CFLA) sagatavot un iesniegt projektu pieteikumus ESF projektu atlases pirmajai kārtai, lai īstenotu pasākumus vietējās sabiedrības veselības veicināšanai un slimību profilaksei.

ESF programmas mērķis ir uzlabot veselības veicināšanas un slimību profilakses pakalpojumu pieejamību visiem Latvijas iedzīvotājiem, jo īpaši teritoriālās, nabadzības un sociālās atstumtības riskam pakļautajiem iedzīvotājiem, īstenojot vietēja mēroga pasākumus, tādēļ šobrīd Jūrmalas pilsētas pašvaldības Labklājības pārvaldē līdz pat augusta vidum notiek projektu pieteikumu gatavošana un aktivitāšu plānošana iedzīvotāju veselības veicināšanai.

Īstenojot projektu, turpmākos gados sagaidāms, ka Jūrmalas iedzīvotājiem veselības stiprināšanai būs pieejami līdzekļi iedzīvotāju, jo īpaši trūcīgu un maznodrošinātu, bezdarbnieku, cilvēku ar invaliditāti, iedzīvotāju, kas vecāki par 54 gadiem, un bērnu iesaistīšanai dažādos vietēja mēroga pasākumos.

Projekta laikā plānotas aktivitātes veselīga uztura popularizēšanai, fizisko aktivitāšu veicināšanai, reproduktīvās veselības uzlabošanai, garīgās veselības uzlabošanai un atkarību izraisošu vielu un procesu izplatības mazināšanai. Daļa veselību veicinošo aktivitāšu Jūrmalas pilsētā jau tiek realizētas pašvaldības projektu vai iepirkumu veidā, tomēr ir sagaidāmi arī vairāki inovatīvi pasākumi, kas līdz šim nav bijuši pieejami.

Darbības programmas pirmās kārtas projektu īstenošana ilgs līdz 2019. gada nogalei, un plānots, ka turpmākos trīs gados pēc šo projektu beigām Jūrmalas pilsētas pašvaldībai savu iedzīvotāju veselības veicināšanai varētu būt pieejams finansējums vēl vismaz tikpat lielā apjomā kā patlaban.

Ziņots, ka šā gada maijā valdība apstiprināja Ministru kabineta noteikumus, lai varētu uzsākt kopumā pieejamo 55 miljonu eiro apgūšanu veselības veicināšanas pasākumiem turpmāko gadu laikā.

Mērķa ietvaros plānotais kopējais attiecināmais finansējums ir 55 385 196 eiro, tostarp ESF finansējums – 47 077 416 eiro un valsts budžeta finansējums 8 307 780 eiro.

Eiropas Savienībā programma izveidota, jo atzīts, ka nevienlīdzība veselības jomā ir viena no mūsdienu lielākajām sociālajām, ekonomiskajām un politiskajām problēmām.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!