Foto: Shutterstock

Lai pretendenti varētu piedalīties konkursā par Jūrmalas Tūrisma mājas lapas "visitjurmala.lv" apkalpošanu, dalībniekiem jāsaņem piekrišana no iepriekšējā lapas uzturētāja, kas pats arī piedalās konkursā. Šāds nolikuma nosacījums pārsteidzis Iepirkumu uzraudzības biroja (IUB) ekspertus, svētdien ziņo TV3 raidījums "Nekā personīga".

Konkurss gan esot noslēdzies bez pārsteigumiem – uzvarējis uzņēmums, kas mājas lapu ir uzturējis arī iepriekš.

"Visitjurmala.lv" darbojas divus gadus. 2015. gadā konkursā par tiesībām izveidot mājas lapu uzvarēja neliela firma no Ventspils – SIA "Senet". Jūrmalai mājas lapa izmaksāja ap 10 000 eiro. 2016. gadā "Senet" ieguva arī tiesības uzturēt un papildināt pašas radīto mājas lapu.

Martā Jūrmalas dome izsludināja jaunu iepirkumu, kurā meklē mājas lapas uzturētāju nākamajiem diviem gadiem. Tam paredzēti 40 000 eiro. Konkursa nolikumā iekļauta prasība, ka pretendentiem, lai piedalītos konkursā, jāsaņem apliecinājums no "Senet", ka netiks zaudēta firmas izsniegtā divu gadu garantija. Tas nozīmē, ka citi pretendenti var pieteikties tikai tādā gadījumā, ja to atļauj cits pretendents – SIA "Senet".

IUB vadītāja Dace Gaile raidījumam atzinusi, ka šis nolikumā ietvertais nosacījums "nozīmē tikai to, ka SIA, kas ir izstrādājis šo sistēmu, bija skaidrs, ka viņš arī taisās pretendēt. Tad kā varētu būt situācija, ka citiem pretendentiem, lai piedalītos, ir jāsaņem konkurenta atļauja. Kurš konkurents jums dos to atļauju? Ja viņš pats vēlas uzvarēt šajā iepirkumā?".

Domes izpilddirektors un iepirkumu komisijas priekšsēdētājs Edgars Stobovs uzskata, ka iepirkums noticis atbilstoši likumam un prasība saņemt atļauju no konkurenta, ir pamatota.

Viņš norādījis, ka nekādu sūdzību no pretendentiem līdz šim neesot bijis un arī IUB nav aizliedzis slēgt līgumu ar konkursa uzvarētāju. "Tiešām varu apgalvot, ka izstrādājot šī iepirkuma tehnisko specifikāciju nav bijis nekāds iemesls, lai ierobežotu konkurenci un par labu iepirkumu dokumentāciju sagatavotu kādai konkrētai kompānijai. Šī prasība skar tikai garantijas prasības konkrētā kompānija, ko ir sniegusi iepriekš izstrādājot mājas lapu," atzinis Stobovs.

Konkursā gan arī esot pieteicies tikai viens pretendents – SIA "Senet", kas arī atzīts par uzvarētāju, vēsta raidījums.

Ar firmu jau esot noslēgts līgums uz nākamajiem diviem gadiem par 40 000 eiro. Firmas īpašnieks stāstījis, ka neviens konkurents pie viņa pēc atļaujas nav vērsies. Un ja arī vērstos, tādu atļauju nedabūtu.

IUB uzskata, ka nolikuma prasība saņemt apliecinājumu no SIA "Senet" izslēdz konkurenci un iepirkuma procedūru padara bezjēdzīgu.

Tomēr likums IUB neļauj iejaukties un nelikumīgo iepirkumu komisijas lēmumu atcelt. To tagad varētu izdarīt tiesa, ja kāds pretendents apstrīdētu rezultātu. Taču citu pretendentu nav bijis, atzīmē raidījums.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!