Foto: LETA

Ikšķiles un Jūrmalas iedzīvotājus mežacūkas pēdējā laikā vairs nav traucējušas.

Ikšķiles Medību koordinācijas komisijas priekšsēdētājs Oļegs Rītiņš apliecināja, ka Ikšķiles novadā mežacūku jautājums vairs nav aktuāls.

Arī Jūrmalas pilsētas domes Sabiedrisko attiecību nodaļas vadītāja Ieva Aile pastāstīja, ka pēdējo mēnešu laikā mežacūkas nav manītas pilsētvidē, kā arī pašvaldība nav saņēmusi iedzīvotāju zvanus vai citu informāciju, kas liecinātu par šo dzīvnieku klātbūtni pilsētas centrā.

Vienlaikus, lai ierobežotu mežacūku nodarītos postījumus Ķemeros un ierobežotu Āfrikas cūku mēra iespējamo izplatību, Valsts meža dienesta Rīgas reģionālā virsmežniecība septembrī ir devusi atļauju medībām medību iecirknī "Betrumi" (Ķemeru apkārtnes mežos). Medību atļauja dota 2015./2016. gada medību sezonai. Atļauja izdota saskaņā ar Jūrmalas pilsētas domes Medību koordinācijas komisijas 25. maija sēdē lemto.

Mežacūkas retāk manītas arī Rīgā. Pēdējā laikā Rīgas domes Mājokļu un vides departaments arī vairs nav saņēmis iedzīvotāju sūdzības, kas būtu saistītas ar mežacūku klātbūtni pilsētā, apliecināja Rīgas domes Sabiedrisko attiecību nodaļas vadītāja vietniece Dzintra Āboliņa.

16. septembra vakarā gan Rīgas Pašvaldības policijai ziņots par mežacūkām Šmerļa ielā. Apsekojot adresi, pamanītas sešas mežacūkas - divas lielas un četras mazākas. Tuvojoties ar policijas transportlīdzekli tuvāk, mežacūkas devušās blakus esošajā mežā.

Jau ziņots, ka Rīgas dome ar Pierīgas Mednieku klubu ir noslēgusi līgumu par mežacūku nogādi no pilsētas teritorijas uz tām atbilstošāku dzīves vidi. Mežacūkas izvestas uz Sējas un Ādažu novadu mežniecībām, kā arī uz mežiem Tīnūžos. Pašlaik no Rīgas izvests jau vairāk nekā 40 mežacūku.

Jau vēstīts, ka pirms laika mežacūkas traucējušas mieru Ikšķiles novada iedzīvotājiem. Problēma aktualizējās pēc Rīgas dzīvnieku nogādāšanas uz novada administratīvajā teritorijā esošās Tīnūžu apkaimes mežiem.

Mežacūkas iepriekš manītas arī Jūrmalas pilsētvidē, kādēļ darbu sāka pašvaldības Medību koordinācijas komisija.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!