Foto: LETA

No Latvijas aizmukušais uzņēmējs Germans Milušs dzīvo Krievijā un visdrīzāk ir pieņēmis Krievijas pilsonību, svētdien vēsta TV3 raidījums "Nekā personīga".

Pirms 10 gadiem Latvijā notika līdz šim lielākā atklātā politiskās korupcijas lieta, kas ieguvusi nosaukumu "Jūrmalgeita". Kukuļdošanā iesaistītos sauca tiesas priekšā, taču ne visi smago cietumsodu izcieta.

Kā norāda raidījums, pretēji tiesas nospriestajam, Milušam manta nav konfiscēta - aresti īpašumiem Latvijā atcelti.

"Nekā Personīga" atgādina, ka par kukuļdošanu grupā pēc iepriekšējas vienošanās uz apsūdzēto sola nonāca Milušs, Juris Hlevickis, Leonīds Lasmanis un Harijs Volbrugs. Savukārt pret Aināru Šleseru un Andri Šķēli krimināllietu izbeidza pierādījumu trūkuma dēļ.

Tiesas Hlevickim un Milušam piesprieda 5 gadus cietumā.

Otrs kukuļdošanas starpnieks Leonīds Lasmanis aizmuka no Latvijas vēl tiesas prāvas laikā. Pēdējo reizi viņš fiksēts uz Latvijas Igaunijas robežas 2007.gada 15.janvārī un joprojām izsludināts starptautiskā meklēšanā, norāda raidījums.

Spriedumu nenoklausījās arī Milušs. Viņš uz tiesu neieradās. Advokāti apgalvoja, ka notiesātais aizvests uz slimnīcu, taču visai drīz atklājās, ka dārgo automobiļu tirgonis pazudis.

Cīņa par ietekmi pašvaldībā, visticamāk, bijusi saistīta ar nekustamo īpašumu projektiem, secina "Nekā Personīga". Viens no tiem - Marienbāde -  atrodas līdzās Jūrmalas domei. Skandālam nākot atklātībā, Milušs to pārrakstīja sievai.

Redzot, ka Milušs piecus nekustamos īpašumus un kapitāldaļas automobiļus tirgojošajā uzņēmumā "MIKAS" pārrakstījis sievai Ellai, prokurore šai mantai uzlika arestu. Tiesa piesprieda Milušam brīvības atņemšanu un mantas konfiskāciju. Tomēr TV3 zināms, ka tiesu izpildītājs Roberts Kučinskis nav šo mantu atguvis valstij par labu. 2011.gadā pēc tiesu izpildītāja iesnieguma Zemgales apgabaltiesa atcēlusi arestus Miluša īpašumiem Jūrmalā, kā arī dzīvojamai mājai Babītē, vēsta raidījums.

"Nekā Personīga" norāda, ka zināma arī sodu neizcietušā Miluša atrašanās vieta. Valsts policijas Galvenās Kriminālpārvaldes Starptautiskās sadarbības birojs pagājušā gada 28.martā informējis Zemgales apgabaltiesu, ka Milušs savu dzīves vietu deklarējis Krievijā.

Ģenerālprokuratūras lūgums viņu izdot nav sekojis, jo Milušs pieņēmis Krievijas pilsonību. Tas secināms no tiesas atbildes "Nekā Personīga":

"2014.gada 28.martā Zemgales apgabaltiesā no LR Ģenerālprokuratūras darbības analīzes un vadības departamenta uz mūsu pieprasījumu par Germana Miluša Starptautisko meklēšanu saņemta informācija, ka saskaņā ar Krievijas Federācijas 1999.gada 10.decembra deklarāciju, kura iesniegta, pievienojoties 1957.gada 13.decembra Eiropas Konvencijai par izdošanu, Krievijas Federācija savus pilsoņus citām valstīm neizdod."

Hlevickis cietumā pavadīja trīs ar pusi gadus. Pēc iznākšanas brīvībā viņu par savu padomnieku pieņēma Jūrmalas mērs Gatis Truksnis. Īsu brīdi pabijis arī Jūrmalas slimnīcas valdē, Hlevickis tagad vada Diagnostikas bloku. Arī 10 gadus pēc notikušā, Hlevickis uzsver - naudu nevienam nepiedāvāju, bet amatu dalīšana ievēlēto starpā nav noziegums, ziņo raidījums.

Hlevickim domāto mēra krēslu pirms 10 gadiem ieņēma Inese Aizstrauta. Aizstrauta tagad vada būvvaldi Ķekavas pašvaldībā. Jūrmalas domē vairs nestrādā arī Ilmārs Ančāns.

Ne Šķēle, ne Šlesers, vairs nav uz politiskās skatuves. Sarunas ar pavirši pazīstamo uzņēmēju Milušu reiz esot notikušas, jo abiem bijis  jārūpējas par partijiskām   interesēm, ziņo raidījums.

Tagad  Šlesera ģimene mitinās Jūrmalā, kur uzcelta privātmāja. Savukārt Šķēles ģimenei pastarpināti pieder uzņēmums, kas bijušā kolhoza "Jūras līcis"  teritorijā pie Lielupes ietekas jūrā plāno uzcelt ciematu, - līdzinieku "Maskavas rubļovkai", vēsta "Nekā Personīga".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!