Zemgales apgabaltiesa ceturtdien vairākas stundas pēc kārtas klausījās tā dēvētās 'jūrmalgeitas' sarunu atšifrējumus, kuros bijušais Jūrmalas mērs Juris Hlevickis un vairākas citas personas spriež par deputāta Ilmāra Ančāna piekukuļošanu, lai viņš atbalstītu Hlevicka iecelšanu Jūrmalas domes priekšsēdētāja amatā.

Ceturtdien tiesas sēdē atskaņotie sarunu oriģinālieraksti, kurus tiesai iesniedza Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja darbinieki, liecina, ka "Jaunā centra" deputātu kandidāti Leonīds Lasmanis un Gvido Harijs Volbrugs, kā arī automašīnu tirgotājs Germans Milušs Ančānam par atbilstošu balsošanu piedāvājuši Jūrmalas domes Sociālo lietu komitejas vadītāja amatu, kā arī iespēju kļūt par kādas slimnīcas valdes locekli, uzsverot, ka "šajā amatā var strādāt un var arī nestrādāt".

Tāpat Ančānam tiek piedāvāts Jūrmalas domes vicemēra krēsls, kā arī vēlāk - 20 000 eiro liels kukulis. Volburgs norāda, ka nauda Ančānam jādod, lai "zinātu cilvēks, ka par viņu rūpējas un viņš ir komandā".

Mēģinot pierunāt Ančānu balsot par Hlevicki un tādejādi saņemt solītās atlīdzības, Lasmanis Ančānu aicināja neaizmirst par ģimenes vajadzībām. "Skaista puķe arī izaug uz sūdiem," sacīja Lasmanis, norādot, ka viņš varbūt arī saviem bērniem būšot tāds sūds, taču viņiem, toties, būšot iespēja izaugt un attīstīties.

KNAB ierakstītās sarunas liecina, ka Ančāna kukuļošanas organizētāji sazinājušies un par saviem plāniem informējuši arī "lielos draugus" – Tautas partijas ierindas biedru Andri Šķēli, Latvijas Pirmās partijas priekšsēdētāju Aināru Šleseru, kā arī apvienības "Tēvzemei un Brīvībai"/ LNNK bijušo priekšsēdētāju Jāni Straumi. Šiem politiķiem pierādījumu trūkumu dēļ gan nav uzrādīta apsūdzībā, kaut arī telefonsarunu ieraksti liecina, ka politiķi bijuši informēti par Jūrmalas domē notiekošo.

Pēc tam, kad Ančāns pieņēma kukuli, bet nenobalsoja par Hlevicki, Šķēle par notiekošo tika telefoniski informēts. TP ierindas biedrs arī deva padomus, kā tālāk kukuļdevējiem rīkoties, aicinot tos savus tālākos darbus organizēt tā, lai par Jūrmalas domes vicemēru tiktu ievēlēts tas deputāts, kurš "ir vislielākais kretīns", tādejādi apgrūtinot darbu jaunajai domes priekšsēdētājai – toreizējai partijas "Jaunais laiks" deputātei Inesei Aizstrautai.

Zemgales apgabaltiesa piektdien turpinās skatīt lietu, uzklausot KNAB, kā arī apsūdzēto liecības krimināllietā.

Jau vēstīts, ka kriminālvajāšana lietā sākta pret četrām personām – Lasmani, Volbrugu, Milušu un Hlevicki. Viņiem uzrādīta apsūdzība pēc Krimināllikuma 323.panta 2.daļas par kukuļa došanu personu grupā pēc iepriekšējas vienošanās. Krimināllieta par kukuļdošanu ierosināta 2005.gada 18.martā – īsi pirms Jūrmalas mēra ievēlēšanas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!