Foto: DELFI
Ceturtdien pie Saeimas notikušajā protestā "Par cilvēcīgu cirku" iesaistījās plašs un skaļš dalībnieku loks, kā arī tīģeris, novēroja portāls "Delfi".

Pirms piketa garāmgājējus sagaidīja biedrības "Dzīvnieku brīvība" pārstāve, piedāvājot aizlienēt plakātus un pievienoties kuplajām protestētāju rindām aiz barjeras. Aiz citas barjeras pulcējās arī astoņi pretēji noskaņoti apvienības "Kultūra miljoniem" dalībnieki.

"Mēs šeit esam no sirds, bet viņi – naudas dēļ," portālam "Delfi", komentējot retās dalībnieku rindas, bilda viena no piketētājām, kura iestājās pret savvaļas dzīvnieku aizliegumu cirkā. Piketa laikā šīs pozīcijas paudēju skaits gan lēnām auga, sasniedzot aptuveni 20 cilvēku. Savukārt piketa izskaņā viņiem pievienojās arī par tīģeri pārģērbts vīrietis ar lielu vēderu, kurš palikušos aktīvistus provocēja ar draudošiem rēcieniem un piepūšamo bumbu.

Foto: DELFI

Kā paredzēts, pikets sākas pulksten 8.30. Tā sākums bija kluss – aizlieguma atbalstītāji pārmijus kliedza: "Cirks ir cietums, brīvību! Zvēri arī sāpes jūt! Vardarbībai cirkā – nē! Zvēriem sāp tāpat kā tev! Izklaides bērniem ir ciešanas zvēriem!" Tāpat starp plakātu rindām bija atrodamas arī grafikas, kurās asi vārdi veltīti Dainim Īvānam, kurš piketētājus nokaitināja ar portālā "Delfi" publicētiem viedokļrakstiem par savvaļas dzīvnieku saglabāšanu cirkā.

Aptuveni pēc 10 piketa minūtēm kliegšanā iesaistījās arī oponenti. Lai gan viņu skaits bija krietni mazāks, "Kultūra miljoniem" pārstāvji bija apbruņojušies ar krietni skaļāku ruporu. Saukļus "mēs gribam cirku ar dzīvniekiem", "cirks ar dzīvniekiem ir mūsu kultūra" un "pret grozījumiem likumā" oponenti izkliedza tik skaļi, ka pie Saeimas kāpnēm balsu krustugunīs nonākušie deputāti, žurnālisti un piketa apmeklētāji pat aizspieda ausis.

Reaģējot uz šādu pavērsienu, skaļumu kāpināja arī likuma grozījumu atbalstītāji. Pikets pagāja nerimstošos mēģinājumos citam citu pārspēt gan saukļu radošuma, gan to izkliegšanas entuziasmā. Starp lozungiem portāls "Delfi" sadzirdēja arī izkliegtus apvainojumus, piemēram, ""Dzīvnieku brīvība" ir sektanti!". Arī kuplais grozījumu atbalstītāju loks atbildi parādā nepalika, kādam no piketētājiem oponentus nosaucot par "ļaunuma seju" un piemetinot ironiskas piezīmes par viņu intelektu.

Uz Saeimas plenārsēdi caur barjeru, klaigu un apvainojumu koridoru rāmā tempā sāka plūst deputāti. Daļa naski izspraucās cauri cilvēkiem un nozuda Jēkaba ielas namā, bet citi savu ierašanos padarīja par šovu, signalizējot atbalstu vienai vai otrai pusei.

Foto: DELFI

Pulksten 9.05 "Dzīvnieku brīvība" ar uzrunu centās piketu noslēgt. Daļa cilvēku izklīda, taču aktīvākie turpināja kliegt. Savukārt lozungi no oponentu puses kļuva arvien naidīgāki, saucot biedrību par "sorosītiem" un "debiliķiem". Frāžu kliedzējam atbildot, biedrības pārstāvji viņam centās pasniegt nelielu krātiņu, kurā līdz tam "uzturējās" zils rotaļu lācēns. Taču "Kultūra miljoniem" dāvanu nepieņēma un aizspēra to prom.

Foto: DELFI

Vēl pēc 10 minūtēm "Dzīvnieku biedrība" piketētājiem vēlreiz pateicās par ierašanos un centās mītiņu izkliedēt. Viņi vienojās vēl pēdējā sauklī – "dar' ko var, dar' ko var, dzīvniekiem ir jāuzvar!". Savukārt oponenti tam atbildēja ar ruporā atskaņotām sirēnas skaņām.

Pa to laiku tīģera kostīmā un tēlam atbilstošā sejas krāsojumā rotājas kāds kungs. Taču viņš savu kustību un piepūšamās bumbas pārvaldīšanas performanci izrāda novēloti – kad teju visi likuma grozījumu atbalstītāji jau paklīduši. Pats tīģeris sarunās ar žurnālistiem gan neielaidās, taču viņa domubiedri portālam "Delfi" komentēja, ka tīģeris simbolizē cirka dzīvniekus. Jautāti, vai tik grotesks uzvedums tik tiešām atspoguļo viņu pārstāvētās vērtības, "Kultūra miljoniem" pārstāvji atbildēja apstiprinoši.

Pēc 50 minūtes ilgušām klaigām pikets izklīda. Ceturtdien cirks turpināsies Saeimā – tur lems par dzīvnieku aizsardzības likuma grozījumiem, kas paredz aizliegt izmantot savvaļas sugu dzīvniekus – gan savvaļā iegūtus, gan nebrīvē audzētus – cirka izrādēs un atrakcijās.

Atbildīgā Saeimas Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisija iepriekš likumprojektu neatbalstīja.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!