Foto: LETA

Jaunais Labklājības ministrijas (LM) priekšlikums par ģimenes valsts pabalstiem varētu būt viens no kompromisa variantiem, ja netiks rasts labāks risinājums, aģentūrai LETA sacīja nacionālās apvienības "Visu Latvijai!"-"Tēvzemei un brīvībai"/LNNK (VL-TB/LNNK) līdzpriekšsēdētājs Raivis Dzintars.

Politiķis skaidroja, ka šis bija viens no variantiem, ko bija izteikusi gan LM, gan nacionālā apvienība. Jau iepriekš, budžeta veidošanas laikā, VL-TB/LNNK akcentēja, ka tās prioritāte ir atbalsts 100 eiro apmērā mēnesī par trešo un katru nākamo bērnu ar nosacījumu, ka vismaz trīs bērni ir vecumā līdz 19 gadiem.

Diskusijas šajā jautājumā vēl turpināsies.

Kā ziņots, LM kā vienu no variantiem ģimeņu atbalstam rosinās nākamgad nepalielināt pabalstus, bet ģimenēm ar trīs un vairāk bērniem piemaksāt 100 eiro mēnesī. Viņš norādīja, ka šis priekšlikums nodrošina, ka tiek ievēroti divi svarīgi principi, par ko panākta vienošanās, proti, netiek samazināts atbalsts jau esošajām ģimenēm, kā arī tiek atbalstītas ģimenes ar trīs un vairāk bērniem.

Labklājības ministrs Jānis Reirs (V) norādīja, ka šis ir tikai viens no variantiem, taču vienošanos par pabalstu apmēriem jāpanāk divu mēnešu laikā, iespējams, vienošanos izdosies panākt pat ātrāk, piebilda ministrs.

Viņš sacīja, ka pagaidām nav noteikts konkrēts laiks, kad varētu notikt nākamā tikšanās saistībā ar šī jautājuma risināšanu.

Izdevumi ģimenes valsts pabalstam 2018.gadā ir 107,6 miljoni eiro, tostarp 79,3 miljoni eiro ir bāzes finansējums, bet 28,2 miljoni eiro - papildu piešķirtais finansējums, savukārt 2019.gadā pieejamais finansējums ir 112,6 miljoni eiro, tostarp 80,2 miljoni eiro ir bāzes finansējums, bet 32,5 miljoni eiro - papildu finansējums.

Patlaban pabalsta apmērs par pirmo bērnu ir 11,38 eiro, par otro - 22,76 eiro, par trešo - 34,14 eiro, bet par ceturto un nākamajiem 50,07 eiro.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!