Foto: LETA

Bijušais Drošības policijas (DP) priekšnieka vietnieks Juris Leitietis 4.janvārī bijis uzaicināts uz tā sauktās "oligarhu lietas" parlamentārās izmeklēšanas komisijas sēdi Saeimā, jo viņš lietas izmeklēšanas laikā, iespējams, izpaudis neizpaužamas ziņas Krišjānim Peteram, kurš bija tuvs "oligarhu lietas" centrālās personas Aināra Šlesera sabiedrotais, raksta žurnāls "Ir".

Laikā, kad Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) veica operatīvās darbības, vācot pierādījumus par oligarhu iespējamiem noziegumiem, ticis konstatēts, ka Leitietis, iespējams, pieļāvis krimināli sodāmu likumpārkāpumu - izpaudis neizpaužamas ziņas Peteram, par ko paredzēts sods Krimināllikuma 329.pantā. Šis pants valsts amatpersonām paredz atbildību par neizpaužamu ziņu, kas nav valsts noslēpums, izpaušanu - tagad par to draud pat cietumsods līdz vienam gadam, bet pirms 2013.gada draudēja arests, piespiedu darbs vai naudas sods līdz 20 minimālajām mēnešalgām.

Leitieša izpausto ziņu saturs nav kļuvis zināms, jo tās fiksētas oligarhu lietas operatīvajā izstrādē un nav atslepenotas.

Pētot "oligarhu lietu", Saeimas deputāts Andrejs Judins (Par/V) sācis interesēties, kāpēc nav ticis izmeklēts lietā redzams noziegums un valsts amatpersona palikusi nesodīta, turklāt pērn maijā Leitietis, kurš 2016.gadā pēc ilgstoša dienesta devās pensijā, tika apbalvots ar Triju Zvaigžņu ordeni "par ilgstošu, priekšzīmīgu un panākumiem bagātu darbību, godprātīgu dienestu Latvijas sabiedrības interesēs".

Pēc Judina ierosinājuma Leitietis uzaicināts uz Saeimas komisiju sniegt paskaidrojumus. Slēgtās sēdes saturs saistīts tieši ar operatīvās lietas materiāliem, tāpēc tajā nedrīkstēja piedalīties komisijas priekšsēdētāja Inguna Sudraba - vienīgā komisijas deputāte, kam nav pielaides valsts noslēpumam un līdz ar to tiesību iepazīties ar operatīvo lietu.

Bijušais Drošības policijas priekšnieka vietnieks Leitietis par šo iespējamo kriminālpārkāpumu sodīts netikšot, jo par to iestājies noilgums.

"Oligarhu lietas" uzraugošais prokurors Māris Leja teica, ka "Ir" publikāciju par Leitieti nevar komentēt, taču viņš apliecināja, ka prokuratūrā, izmeklējot "oligarhu lietu", nekādas Leitieša darbības netika vērtētas vai pārbaudītas. "Ņemot vērā, ka "oligarhu krimināllietā" Leitieša darbības nebija pamats izmeklēt, man nav tiesību iepazīties ar tādiem operatīvās lietas materiāliem, kuriem nav saistību ar "oligarhu lietā" izmeklētajiem apstākļiem," uzsvēra prokurors.

Izdevums atzīmē, ka minētajā komisijas sēdē izcēlusies asa vārdu apmaiņa starp bijušo KNAB priekšnieka vietnieci, tagad politiķi Jutu Strīķi un "oligarhu lietu" uzraugošo prokuroru Māri Leju. Kādā brīdī Strīķe izteikusies, ka, spriežot pēc jautājumiem, prokurora acīs viņa laikam esot sliktāka par Aivaru Lembergu, bet Leja atcirtis, ka Strīķe no viņa mācoties. Prokurors pārmeta bijušajai KNAB darbiniecei pārāk daudz mājienu par mafiju, bet maz konkrētu faktu.

Strīķe izteikusies, ka, viņasprāt, "oligarhu lietā" ģenerālprokurors Ēriks Kalnmeiers esot panācis ietekmi uz Leju, šantažējot viņu saistībā ar nepatiesu ziņu sniegšanu anketā Satversmes aizsardzības birojam.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!