Foto: LETA

Saeimas Mandātu, ētikas un iesniegumu komisija trešdien vienojās, ka deputāta Artusa Kaimiņa (LRA) izteikumi saistībā ar Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta (NMPD) direktora vietnieces neatliekamās medicīnas palīdzības jautājumos Renātes Pupeles ziņojumu Zolitūdes traģēdijas parlamentārās izmeklēšanas sēdē nav ētikas pārkāpums.

Iesniegumu Saeimas Ētikas komisijai parakstījis NMPD vadītājs Armands Ploriņš un Pupele, aicinot izvērtēt Kaimiņa rīcības ētiskumu un atbilstību Saeimas deputātu Ētikas kodeksa normām.

NMPD ieskatā Kaimiņš rīkojies neētiski, publiski demonstrējot klaju necieņu pret NMPD, kā arī personīgi aizskarot Pupeles godu un cieņu.

Jāatgādina, ka Zolitūdes komisijas sēdē Kaimiņš pauda sašutumu par Ploriņa neierašanos un kritizēja NMPD automašīnu iepirkumu. Viņa ieskatā NMPD rīkojas nesaimnieciski un esot "zagļu uzņēmums"

Pupele Mandātu komisijas deputātiem norādīja, ka spēj atbildēt uz visiem Zolitūdes traģēdijas parlamentārās izmeklēšanas komisijas jautājumiem.

"Godīgi sakot, tā lielākā lieta, uz ko vēlētos vērst uzmanību, ir tas, ka NMPD bija sagatavojies sēdei, bija prezentācija, vēstule," teica Pupele. Pēc viņas teiktā, radies iespaids, ka Kaimiņam nemaz nav lielas intereses par sēdes pamatjautājumiem - NMPD darbību traģēdijas laikā, un viņš ar savu uzvedību provocējis to, lai, iespējams, tie nemaz netiktu skatīti.

Cilvēkiem, kas strādā NMPD, nebūtu jāsaņem šādi izteikumi, atzina Pupele. "Kā valsts amatpersona es neesmu cienīga saņemt šādus apvainojumus, žestus, kas tiek rādīti," viņa piebilda.

Kaimiņš uz sēdi ieradās sagatavojies, deputātiem izdalot vairākus dokumentus, tostarp kopētus Mīlenbaha un Endzelīna latviešu valodas vārdnīcas materiālus.

Viņš skaidroja, ka žests- rādīšana ar pirkstu - nav aizliegts un politiķi visā pasaulē to dara. Kaimiņš arī atkārtoti pauda neapmierinātību, ka Ploriņš neieradās uz Zolitūdes komisijas sēdi, izrādot necieņu pret deputātiem.

"Vārdu zaglis es nelietoju Krimināllikuma izpratnē, ir arī laika zaglis," teica Kaimiņš, uzsverot, ka runā tautas valodā.

Lai arī Mandātu komisijas vadītājs Vitālijs Orlovs (S) klāstīja, ka šādu attieksmi pret ierēdņiem līdz šim nav redzējis, vairums deputātu nesaskatīja pārkāpumus Kaimiņa rīcībā. "Kaimiņš ir impulsīvs cilvēks, tomēr nav pārkāpumu, un Pupele nav aizskarta personīgi," atzina deputāts Gunārs Rusiņš (NA).

Savukārt deputāte Janīna Kursīte-Pakule (NA) norādīja, ka jāvērtē gan izteikumu saturs, agn forma. "Ja skatās formas pusi, varēja izteikties maigāk, diplomātiskāk - kamēr nav noķerts, nav zaglis," viņa teica.

Tāpat Kursīte-Pakule atzina, ka, iespējams, Kaimiņam nāksies atkal piedalīties Ētikas komisijas sēdē, taču šoreiz pārkāpumu nav. Ierēdņu attieksme bieži vien ir augstprātīga, piebilda deputāts Ivars Brīvers (LRA).

NMPD vadību kritizēja arī veselības ministrs Guntis Belēvičs (ZZS), norādot, ka Ploriņš viņam vairākkārt sniedzis nepatiesu informāciju. Tāpat NMPD iepirkumi bijuši sadārdzināti, un par tiem ministrija vērsusies Ģenerālprokuratūrā. 

NMPD kritikai pievienojās arī citi deputāti, vēlot Belēvičam veiksmi šo Augeja staļļu iztīrīšanā.

Sēdes laikā Orlovs vairākkārt pārtrauca Kaimiņu, un viņu savstarpējā komunikācija bija asa. Kādā brīdī Orlovs pat piedāvāja Kaimiņam salīdzināt IQ līmeņus.

NMPD iesniegumā aicina izvērtēt Kaimiņa atbilstību Ētikas kodeksa 7.pantam, kas nosaka, ka deputāts publiskos izteikumos izvairās no vārdiem, žestiem un citādas rīcības, kas var būt aizskaroša, kā arī nelieto apvainojošus vai ar Saeimas cieņu nesavienojamus izteicienus. Tāpat deputāts balstās uz faktiem, to godīgu interpretāciju un argumentāciju.

Tāpat NMPD min 16. un 18. pantu, kas paredz, ka deputāts ir pieklājīgs pret Saeimas, citu valsts un pašvaldību iestāžu darbiniekiem un ikvienu sabiedrības locekli un ka deputāts izkopj savu runas un valsts valodas prasmi.

Jau vēstīts, ka Zolitūdes traģēdijas parlamentārās izmeklēšanas komisijas sēdē 27.aprīlī izcēlās asas diskusijas starp LRA pārstāvjiem un Pupeli.

Kaimiņš kritizēja NMPD automašīnu iepirkumu, kur viena automašīna esot izmaksājusi ievērojami vairāk nekā medicīnas sabiedrības "ARS" auto. "Visi iepirkumi ir saskaņoti ar ministriju," uzsvēra Pupele, taču Kaimiņa vērtējumā šie apgalvojumi esot meli. Kaimiņa ieskatā NMPD rīkojas nesaimnieciski un esot "zagļu uzņēmums"

Komisijas sēdes noslēgumā Kaimiņš pārmeta, ka Pupeles atalgojums veido ap 2,5 tūkstošiem eiro mēnesī, no kā pusi veido piemaksas. Pupele norādīja, ka viņas atalgojums nav salīdzināms ar to, cik saņem aviosabiedrības "airBaltic" priekšnieks Martins Gauss. "Es neko neesmu zagusi," teica Pupele.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!