Foto: LETA

Saeimas Mandātu, ētikas un iesniegumu komisija pirmdien nolēma Arturam Kaimiņam (LRA) par deputāta ētikas kodeksa pārkāpumu saistībā ar rīcību Vecrīgā piemērot rakstveida brīdinājumu.

Trīs deputāti rosināja Kaimiņu sodīt ar rakstveida brīdinājumu, divi - ar mutvārdu, bet viens - ar rakstveida brīdinājumu, kuru nolasa no Saeimas tribīnes un publicē oficiālajā izdevumā "Latvijas Vēstnesis".

Kaimiņš pirmdien bija uzaicināts uz komisijas sēdi paskaidrot savu rīcību. Viņš vairākkārt norādīja, ka par savu rīcību ir atvainojies visas sabiedrības priekšā, un aicināja komisiju viņu sodīt par deputāta necienīgu rīcību.

"Es esmu jau publiski par savu deputāta necienīgo rīcību atvainojies. Atkārtota atvainošanās degradē vārda "atvainošanās" jēgu," viņš sacīja.

Kaimiņš pauda, ka komisijas deputātiem viņš jāsoda "pēc lielākās likumu bardzības, jo šajā valstī mums ir viens likums viena taisnība visiem. Sodiet mani tā, kā uzskatāt par vajadzīgu".

Komisijas pārstāvis Gunārs Rusiņš (NA) vēlējās noskaidrot, vai Kaimiņš apzināti iesniegumu policijā parakstījis kā deputāts, tādējādi cerot uz aizsargātību, tomēr tiešu atbildi uz jautājumu tā arī nesaņēma. Kaimiņš teica, ka bijis alkohola reibumā, un apgalvoja, ka neesot žurnālistiem par to melojis.

"Bija tā, ka es pamodos no rīta un man zvana žurnālists, viņš jautā šo te jautājumu. Kaut kādā veidā man likās, ka esmu skaidrā, un es teicu, ka neesmu dzēris. Man mājās ir alkometrs, es iepūtu alkometrā, un tas parādīja 1,4 promiles. Tajā brīdī es sapratu, ka mana rīcība absolūti nav adekvāta, un es aizgāju savā guļamistabā atpakaļ gulēt," viņš klāstīja.

Deputāte Janīna Kursīte-Pakule (NA) interesējās, vai Kaimiņš tiešām jautājis cilvēkiem, vai zina, kas viņš ir, un uzrādījis deputāta apliecību. Kaimiņš teica, ka viņš neesot sarunu biedram rādījis savu apliecību, bet gan filmējis ar telefonu, kā arī pašlaik internetā klejojot vairāki samontēti video.

Uz jautājumu, kādēļ viņam bija uzlikti rokudzelži, Kaimiņš atbildēja, ka nevar atbildēt uz šo jautājumu, tāpat kā nezina atbildi uz to, kādēļ "ārā nav Ziemassvētku sajūtas".

Vairāki deputāti arī pauda neticību tam, ka Kaimiņam uzbrukts tādēļ, ka viņš balsojis pret pareizticīgo Ziemassvētku noteikšanu par brīvdienu. "Es uzskatu, ka šeit nav nekādas likumsakarības, ka jūs varētu tikt iespaidots fiziski tieši saistībā ar jūsu balsojumu," teica Rusiņš. Arī komisijas priekšsēdētājs Vitālijs Orlovs ("Saskaņa") uzsvēra, ka nezina nevienu apsargu vai pat žurnālistu, kurš pārzinātu visu deputātu balsojumus.

Jau vēstīts, ka komisija pagājušajā nedēļā vienbalsīgi nolēma ierosināt lietu par iespējamu Kaimiņa deputāta ētikas kodeksa pārkāpumu saistībā ar rīcību Vecrīgā.

Komisijas vadītājs apliecināja, ka viņa pieredzē šis ir pirmais gadījums, ka par vienu deputātu īsā laika posmā saņemtas trīs sūdzības. Par katru no tām komisija var ierosināt lietu par deputāta ētikas kodeksa pārkāpumu.

Orlovs informēja, ka komisijā vērsies topošais jurists, kurš izvērtējis Kaimiņa rīcību Vecrīgā. Iesniegums saņemts arī no fotogrāfa Kaspara Ūdra par Kaimiņa provokācijām "Spēlmaņu nakts" balvu pasniegšanas ceremonijā, kā arī no Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijas vadītājas Ineses Laizānes (NA), kura lūdz izvērtēt Kaimiņa  rīcību, neizslēdzot kameru un turpinot filmēt, kaut arī viņa lūgusi to nedarīt.

LRA Saeimas frakcija par Kaimiņa rīcību paudusi nosodījumu. Kaimiņš žurnālistiem norādīja, ka nožēlo izdarīto un savu rīcību skaidro ar emocionalitāti. Viņš norādīja, ka sākotnēji maldīgi uzskatījis, ka konfliktu ar viņu sācis "Latvijas 1.rokkafejnīcas" apsargs, taču vēlāk noskaidrots, ka konflikta aizsācējs bija trešā puse. "Tā bija deputāta necienīga rīcība no manas puses," paziņoja Kaimiņš.

Lai arī sākotnēji Kaimiņš izvairījās atbildēt uz vairākkārtējiem žurnālistu jautājumiem par to, vai viņš bijis alkohola reibumā, vēlāk viņš atzina, ka alkoholu lietojis. Kaimiņš arī solījās, ka darīs visu, lai šādi gadījumi turpmāk neatkārtotos.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!