Foto: DELFI

Deputāts Artuss Kaimiņš ("KPV LV") izstrādājis grozījumus Republikas pilsētas domes un novada domes vēlēšanu likumā, kas paredz aizliegt pašvaldību vēlēšanās kandidēt cilvēkiem, kuri bijuši ārvalstu, tostarp okupācijas varas, bijušo un esošo drošības dienestu, izlūkdienestu un pretizlūkošanas dienestu darbinieki, portālu "Delfi" informēja Kaimiņš.

Grozījumi iesniegti Saeimas Prezidijā. To mērķis, kā norādīts likumprojekta anotācija, ir aizsargāt demokrātisko valsts iekārtu, nacionālo drošību un Latvijas teritorijas vienotību.

Grozījumiem ar parakstu atbalstu izteikuši: Artuss Kaimiņš ("KPV LV"), Rihards Kols (NA), Ritvars Jansons (NA), Imants Parādnieks, Inese Laizāne (NA) pie frakcijām nepiederošie deputāti Ilmārs Latkovskis un Ringolds Balodis, kā arī Edvards Smiltēns, kura biedrība vienojusies par sadarbību ar Latvijas Reģionu apvienību.

Likumprojekts paredz aizliegumu ārvalstu, arī PSRS, okupācijas varas bijušo un esošo drošības dienestu, izlūkdienestu un pretizlūkošanas dienestu darbiniekiem, tai skaitā ziņotājiem un aģentiem, kļūt par pašvaldību deputātiem.

Kā uzsvērts anotācijā, aizliegums izriet no Latvijas kā neatkarīgas valsts nacionālās drošības interesēm. Plānots, ka tas attieksies ne tikai uz esošajiem, bet arī bijušajiem šo institūciju štata darbiniekiem, kuri šo savu darbību nav deklarējuši atklātībai.

Likumam būs pozitīva ietekme uz sabiedrību. Šie grozījumi stiprinās piederības sajūtu Latvijai un veicinās uzticēšanos valsts varas institūcijām, paredz likumprojekta autors.

Kā portālam "Delfi" pastāstīja Kaimiņš, grozījumi tapuši pēc tam, kad atklājies, ka Daugavpils mēra Riharda Eigima ("Mūsu partija") vietnieks Aivars Zdanovskis (Mūsu partija) Centrālās vēlēšanu komisijas mājaslapā ir atzīmējis, ka "ir sadarbojies ar PSRS, Latvijas PSR vai ārvalstu valsts drošības dienestiem, izlūkdienestiem vai pretizlūkošanas dienestiem kā šo dienestu ārštata darbinieks, aģents, rezidents vai konspiratīvā dzīvokļa turētājs". Kaimiņš vērsa uzmanību, ka Zdanovskis atbild par izglītības jautājumiem Daugavpilī.

Šobrīd Republikas pilsētas domes un novada domes vēlēšanu likums neliedz kandidēt personām, personām, kuri bijuši ārvalstu, tostarp okupācijas varas, bijušo un esošo drošības dienestu, izlūkdienestu un pretizlūkošanas dienestu darbinieki. Savukārt Saeimas vēlēšanu likumā šāda norma ir iestrādāta.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!