Foto: LETA

Deputāts Artuss Kaimiņš (LRA) pirmdien Zolitūdes traģēdijas parlamentārās izmeklēšanas komisijas sēdes noslēgumā pauda sašutumu par Būvniecības valsts kontroles biroja lēno reakciju saistībā ar konstatējām plaisām Valsts ieņēmumu dienesta (VID) jaunā kompleksa sienās.

Kaimiņš atgādināja, ka pirms pusotra mēneša informējis par plaisām VID ēkas sienās, taču Būvniecības valsts kontroles biroja skaidrojumi par to, ka aizpildošais materiāls nav pietiekami elastīgs, nav apmierinoši. Turklāt birojs solījis tehnisko izpēti par materiālu atbilstību normatīvo aktu prasībām veikt līdz 11.maijam - 45 dienu laikā.

"Tā ir katastrofa, ko es jums rādu," teica Kaimiņš, izdalot deputātiem plaisu fotogrāfijas.

Pēc Kaimiņa teiktā, biroja skaidrojumi ir melošana cilvēkiem. "Kāpēc jāgaida vēl 45 dienas, darbiniekiem ir bail tur atrasties," neizpratni pauda deputāts, vairākas reizes pārvaicājot, vai šāda situācija ir droša un "ir ok".

Būvniecības valsts kontroles biroja vadītājs Pēteris Druķis norādīja, ka birojs ir apsekojis ēku un būvinspektori uzskata, ka plaisas nav saistītas ar ēkas mehānisko stiprību un stabilitāti - drošības aspektiem.

"Ja mēs runājam par mehānisko stiprību un stabilitāti, mēs varam teikt, ka šī ēka ir droša," viņš sacīja. Savukārt būvnieku izpildījums kopumā vēl tiks vērtēts.

Diskusiju laikā radās nesaskaņas starp Kaimiņu un deputāti Ingunu Rībenu (NA), kura pārmeta, ka Kaimiņš nepaļaujas uz Druķa skaidrojumu un neļauj viņam izteikties. "Teātra fakultātē nemāca šīs lietas," viņa teica.

"Jūs kā arhitekte stāstāt man par teātri parlamentārās izmeklēšanas laikā par Zolitūdi?" dusmīgi vaicāja Kaimiņš. "Kauns, Rībenas kundze, kauns," viņš piebilda. 

Rībena un Kaimiņš turpināja skaļi izteikt asus komentārus, bet komisijas vadītājs Ringolds Balodis (NSL) aicināja "traci" turpināt ārpus komisijas sēdes.

Druķis piebilda - ja situācija būtu jālabo nekavējoties, tehniskajai izpētei būtu dots īsāks laiks. "Mēs savos secinājumos devām šādu termiņu, jo nav riska, ka kaut kas tūlīt notiks," viņš teica.

Jau vēstīts, ka Kaimiņš (LRA) iepriekš pauda bažas par Valsts ieņēmumu dienesta (VID) jaunā kompleksa tehnisko stāvokli.

VID kompleksa attīstītājs "Biroju centrs Ezerparks" kategoriski noraidīja Kaimiņa bažas, norādot, ka tieši deformācijas šuves garantē būves konstrukcijas drošību.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!