Foto: LETA

80% no žurnālista, preses fotogrāfa Kaspara Ūdra stāstītā par notikumiem "Spēlmaņu nakts" balvu pasniegšanas ceremonijā ir meli, Saeimas Mandātu, ētikas un iesniegumu komisijas sēdē trešdien norādīja deputāts Arturs Kaimiņš (LRA).

Ūdris iesniegumā komisijai skaidrojis, ka Kaimiņš pērn 23.novembrī "Spēlmaņu nakts" pasākumā Dailes teātra kafejnīcā viņu vairākkārt pazemojis, fiziski aizskāris un ņirgājies, "agresīvi grūžot savu plaukstu ar izstieptu vidējo pirkstu pie manas sejas". Kaimiņš arī esot draudējis: "Uzmanies naktī vazāties pa tumšām ielām," iesniegumā rakstīja Ūdris.

Viņš aicināja izvērtēt, vai Kaimiņš nav pārkāpis Saeimas deputāta pilnvaras vai ētikas normas.

Ūdris komisijas sēdē trešdien uzsvēra, ka savā 20 gadu darba pieredzē nav rakstījis šādus iesniegumus un reti sūdzējies, taču sabiedrības labā vēlas vērst uzmanību uz deputāta rīcību. Tāpat viņš atzina, ka Kaimiņu pazinis jau iepriekš, zinājis viņu kā "gudru un sirsnīgu cilvēku" un viņi kopā bijuši arī ceļojumā Lietuvā. 

Ūdris saprot, ka viņa darbība kādam var nepatikt, taču Kaimiņa rīcība, "liekot vidējo pirkstu pie mutes, maigi izsakoties, bija nekorekta". "Savā ziņā Kaimiņš ir bīstams sabiedrībai. Nevis fiziski, bet tieši morālajā aspektā," sacīja Ūdris.

Tikmēr Kaimiņš teica, ka 80% no Ūdra teiktā ir meli un pret viņu jau iepriekš sākta lieta par goda un cieņas aizskaršanu, prasot 72 tūkstošus eiro. "Šis kungs mani sistēmiski apmelo," sacīja deputāts.

Kaimiņš skaidroja, ka Dailes teātra kafejnīca paredzēta tikai aktieriem, un fotogrāfi tajā netiek ielaisti.

Atbildot uz vairākkārtējiem deputātu jautājumiem, vai viņš draudējis Ūdrim un vai licis vidējo pirkstu pie fotogrāfa mutes, Kaimiņš sacīja, ka to neatceras. Alkoholu "Spēlmaņu nakts" pasākuma laikā kafejnīcā viņš neesot lietojis.  "Viņš [Ūdris] vērpj intrigas, tas ir viņa darbs, uzsvēra Kaimiņš.  "Brīnums, ka nav pieminēti naži un pātagas," viņš piebilda.

Sēdes laikā notiekošo Kaimiņš iemūžināja ar savu videokameru, savukārt Ūdris Kaimiņu filmēja ar savu telefonu.

Tā kā konkrētu pierādījumu notikušajam nav, vairāki deputāti atzina, ka sodīt Kaimiņu nevar. "Kaut kas, iespējams, bija, taču lieta jāizbeidz," sacīja deputāts Gunārs Kūtris (NSL). Tam piekrita deputāts Ainars Latkovskis ( V), uzsverot, ka notikušajā saskatāmi pārkāpumi, par kuriem bija jāvēršas policijā. "Mēs neesam drošības iestāde," viņš teica.

Komisijas laikā deputāti izteica iespēju, ka Kaimiņš un Ūdris varētu paspiest viens otram roku, taču Kaimiņš norādīja, ka tādējādi viņš atzītu savu vainu, kam neesot pamata. Turklāt viņš arī turpinot citu tiesvedību, kurā iesaistīts Ūdris.

Savukārt Saeimas komisijas deputāti lietas turpināšanai nesaskatīja pietiekamu pamatu un nolēma lietu izbeigt.

Jau vēstīts, ka Kaimiņa uzvedība Ētikas komisijā jau vērtēta iepriekš - par iesaistīšanos konfliktā kādā Vecrīgas klubā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!