Foto: LETA

Eiropas Parlamenta lielākā - Eiropas Tautas partijas (EPP) - politiskā grupa šodien pirmajā jaunā sasaukuma sēdē ievēlēja Latvijas deputāti Sandru Kalnieti (V) par grupas viceprezidenti, informēja Kalnietes pārstāvis Mārtiņš Spravņiks.

Par EPP grupas jauno prezidentu kļuva Vācijas Kristīgi sociālās savienības pārstāvis Manfreds Vēbers. Grupas prezidents kopā ar viceprezidentiem vada grupas darbu, katram prezidija loceklim uzņemoties noteiktu atbildības jomu.

Uzrunājot frakcijas deputātus, Kalniete uzsvēra, ka turpmākajos gados ģeopolitiskie jautājumi, vienota ārējā, drošības un enerģētikas politika būs īpaši svarīgas, tāpēc viņa vēlētos likt lietā savu ilggadējo diplomātes pieredzi un reālistisko skatījumu uz Krieviju.

Jau ziņots, ka Eiropas Parlamenta (EP) vēlēšanās uzvarējusi Eiropas Tautas partija (EPP), iegūstot 28,23% balsu, liecina EP apkopotie sākotnējie rezultāti. No 751 EP deputātu vietām EPP ieguvusi 212 vietas. Otrajā vietā ir Eiropas Sociālistu partija ar 24,77% balsu, kas tai dod 186 vietas parlamentā.

Trešā ir Liberāļu un demokrātu alianse (ALDE), iegūstot 9,32% balsu un 70 vietas. Zaļie/Eiropas Brīvā alianse ieguvusi 7,32% balsu un 55 vietas. Eiropas Apvienotie kreisie/Ziemeļvalstu Zaļie kreisie (GUE/NGL) saņēmuši 5,73% balsu un 43 vietas. Ar politiskajām grupām nesaistīti kandidāti ieguvuši 38 vietas, saņemot 5,06% balsu.

Eiropas Konservatīvie un reformisti ieguvuši 44 vietas parlamentā, par viņiem balsojuši 5,86% vēlētāju. Eiropas brīvības un demokrātijas grupa (EFD) ieguvusi 36 vietas, par viņiem balsojuši 4,79%.

Jaunievēlētie deputāti, kas nav saistīti ar nevienu iepriekšējā parlamenta sasaukuma izveidotu grupu - 67, saņemot 8,92%.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!