Foto: Saeimas administrācija

Katras nākamās pret Krieviju vērstās Eiropas Savienības sankcijas būs aizvien stingrākas, Latvijas Televīzijas rīta raidījumam "Rīta Panorāma" sacīja Eiropas Parlamenta deputāte Sandra Kalniete (V).

Viņa skaidroja, ka patlaban Eiropas Parlamentā tiek apspriests sankciju īstenošanas veids. Proti, vai sankciju apjomu saistībā ar Krievijas nākamajiem soļiem paziņot iepriekš. Viņa skaidroja, ka sarunu process Eiropas Parlamentā ir ļoti garš, taču "ja reiz tas ir nolemts, tad tas ir nolemts ar visu dalībvalstu piekrišanu".

Tāpat deputāte minēja, ka katra nākamā Krievijas akcija, kā arī Krievijas uzņēmēja Borisa Ņemcova slepkavība "ir ļoti simbolisks pagrieziena punkts", jo norāda, cik bīstams ir Krievijas prezidenta Vladimira Putina "uzņemtais kurss". Savukārt saistībā ar nesen kā panākto Minskas pamieru Kalniete minēja, ka tas "tāpat tiks izjaukts, un Putins mazgās rokas nevainībā". Pēc Eiropas Parlamenta deputātes teiktā Rietumos ticība tam, ka pamiers varētu būt ilgstošs, neesot liela. "Eksperti lēš, ka, pavasarim iestājoties, gaidāma jauna ofensīva Mariupoles virzienā," skaidroja Kalniete.

Kalniete intervijā sacīja, ka Krievijas mērķis ir sašķelt Eiropas Savienību un iznīcināt NATO. "Visu valstu ministri strādā pie tā, lai NATO vienojas par kara pazīmēm, jo ir parādījušās jaunas kara formas," sacīja deputāte, paužot pārliecību, ka vienošanās tiks panākta. Par to liecinot spēja vienoties par sankcijām līdz šim, neskatoties uz to, kā sankcijas ir ietekmējušas pašas dalībvalstis.

Runājot par viņas iekļaušanu Krievijas "melnajā sarakstā", Kalniete uzsvēra, ka to nav zinājusi, jo Krievija nepublicē savus melnos sarakstus. Viņa skaidroja, ka ikviena amatpersona ir pakļauta riskam atklāt, ka esi nevēlama persona Krievijā.

Vienlaikus Kalniete pauda pārliecību, ka tas, kas notika ar viņu, "ir nieks". "Esot Krievijā, es sapratu kādā beztiesību situācijā ir jebkurš brīvi domājošs cilvēks. Krievijā ir uzbangots tāds naida vilnis – cilvēki paši vēršas pret ikvienu, kurš atļaujas būt citāds," piedzīvotajā dalījās Kalniete.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!