Foto: Saeimas administrācija

Eiropas Parlamenta (EP) deputātei Sandrai Kalnietei (V), kura bija devusies uz Maskavu, lai piedalītos pagājušās nedēļas piektdienā nogalinātā Krievijas opozīcijas politiķa Borisa Ņemcova bērēs, atteikta iebraukšana Krievijā.

Kalniete vispirms tikusi apturēta Maskavas Šeremetjevas lidostā, viņas pase paņemta tuvākai apskatei un nācies ilgāku laiku gaidīt informāciju.

Kalniete sarunā ar aģentūru LETA sacījusi, ka iebraukšana Krievijā atteikta, pamatojoties uz Krievijas likumu kodeksa 27.1.pantu. Pase deputātei gan vēl neesot atdota, turklāt Krievijas pārstāvji arī neesot paskaidrojuši, ko tieši attiecīgais pants nosaka.

"Pēdējais reiss uz Rīgu ir nokavēts, un man nāksies palikt [bijušā ASV izlūkdienestu līdzstrādnieka Edvarda] Snoudena vārdā dēvētajā kapsulviesnīcā. Tā būs eksotiska iespēja," ironizējusi deputāte, piebilstot, ka rīt no rīta dosies uz Briseli.

"Mums Ņemcovs bija ļoti nozīmīgs. Viņš bija tā Krievija, kādu mēs vēlamies to redzēt. Man ir ļoti žēl, ka nebūs iespēju rīt parādīt pēdējo godu," atzinusi Kalniete. "Acīmredzot Krievija uzskata mani par bīstamu ienaidnieku."

Kalnietei vīza ieceļošanai Krievijā nebija nepieciešama, jo viņai ir diplomātiskā pase.



Šī nav pirmā reize, kad Krievijā nav ielaists EP deputāts. Pagājušā gada septembra nogalē Krievijā netika ielaista EP deputāte Rebeka Harmsa. Tolaik Krievijas vēstnieks Eiropas Savienībā (ES) Vladimirs Čižovs paziņoja, ka deputāte iekļauta Krievijā nevēlamo personu sarakstā saistībā ar ES noteiktajiem ierobežojumiem vairākiem Valsts domes deputātiem.

Jau vēstīts, ka pēc ārlietu ministra Edgara Rinkēviča (V) lūguma uz Ņemcova bērēm dosies ministrijas parlamentārā sekretāre Zanda Kalniņa-Lukaševica (V) un Kalniete. Tāpat bēres apmeklēs Rīgas domes priekšsēdētājs Nils Ušakovs (SC).

Kā ziņots, pagājušās nedēļas piektdienas vakarā Maskavas centrā ar vairākiem šāvieniem tika nogalināts Krievijas opozīcijas politiķis Ņemcovs. Slepkavības vietā tika atrastas sešas patronas, Ņemcovam trāpīts četras reizes, viņu nāvējoši ievainojot.

Izmeklētāji izskata visas Ņemcova slepkavības versijas, sestdien paziņoja Maskavas Galvenās izmeklēšanas pārvaldes pārstāvis.

Tiesībsargājošās iestādēs uzskata, ka Ņemcova slepkavība bijusi rūpīgi plānota, tai gatavojušies iepriekš. Viena no versijām ir, ka tā bijusi pasūtījuma slepkavība.





Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!