Foto: Reuters/Scanpix

Eiropas Parlamenta deputātes Sandras Kalnietes mēģinājums doties uz Krieviju, lai apmeklētu nogalinātā aktīvista Borisa Ņemcova bēres, ir nekas cits kā provokatīva sabiedrisko attiecību akcija, savā "Facebook" un "Twitter" kontā paziņojusi Krievijas vēstniecība Latvijā.

Vēstniecība skaidro, ka pirmdien, 2.martā, Latvijas Ārlietu ministrija vērsās Krievijas vēstniecībā ar lūgumu sadarboties, lai nodrošinātu Latvijas pārstāvju braucienu un Ņemcova bērēm Maskavā.

Vēstniecība operatīvi palīdzējusi vīzu sagatavošanā LTV žurnālistiem. Savukārt Latvijas vēstniecībai Maskavā Krievijas Ārlietu ministrija sniegusi izsmeļošu atbildi par parlamentārās sekretāres Zandas Kalniņas-Lukaševicas (V) un eiroparlamentārietes Kalnietes iespējām ieceļot šajā valstī, norādīts paziņojumā.

Proti, Latvijas pusei paziņots, ka Kalniete iekļauta Krievijas "melnajā sarakstā" un iebraukšana šajā valstī viņai ir liegta. Politiķe atzīta par "persona non grata", atbildot uz Eiropas Savienības noteikto liegumu Krievijas deputātiem iebraukt reģionā.

Otrdien Kalniete LNT raidījumam "900 sekundes" teica, ka pirms brauciena uz Maskavu, Latvijas ārlietu ministrija Krievijas vēstniecībai jautājusi, vai nebūs nekādu šķēršļu iebraukšanai valstī. Oficiāla atbilde gan netika sniegta. "Neoficiālu informāciju es neuzskatu par informāciju," atzina Kalniete.

Kā vēstīts, Kalnietei pirmdien atteikta iebraukšana Krievijā.

Šī nav pirmā reize, kad Krievijā nav ielaists EP deputāts. Pagājušā gada septembra nogalē Krievijā netika ielaista EP deputāte Rebeka Harmsa. Tolaik Krievijas vēstnieks Eiropas Savienībā (ES) Vladimirs Čižovs paziņoja, ka deputāte iekļauta Krievijā nevēlamo personu sarakstā saistībā ar ES noteiktajiem ierobežojumiem vairākiem Valsts domes deputātiem.

Pēc ārlietu ministra Edgara Rinkēviča (V) lūguma uz Ņemcova bērēm devusies ministrijas parlamentārā sekretāre Zanda Kalniņa-Lukaševica (V) un Kalniete. Tāpat bēres apmeklē Rīgas domes priekšsēdētājs Nils Ušakovs (S).

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!