Foto: LETA

Latvijas prezidentūra Eiropas Savienības (ES) Padomē ir izmantojusi visas tai sniegtās iespējas un panākusi vērā ņemamu virzību izvirzītajās prioritātēs, atskatoties uz prezidentūras pusgadā paveikto, uzrunā Eiropas Ekonomisko un sociālo lietu komitejā sacīja Ārlietu ministrijas (ĀM) parlamentārā sekretāre Zanda Kalniņa-Lukaševica, pavēstīja ĀM Preses centrs.

"Latvijas prezidentūra ES Padomē ir izmantojusi visas tai sniegtās iespējas un panākusi vērā ņemamu virzību izvirzītajās prioritātēs - konkurētspējīga Eiropa, digitāla Eiropa un iesaistīta Eiropa -, vienlaikus spējot nodrošināt tūlītēju un kvalitatīvu reakciju uz izaicinājumiem ES iekšējai drošībai un ES migrācijas un patvēruma politikai," viņa sacīja.

Viņa atzina, ka seši mēneši, vadot ES Padomes darbu, Latvijai bijis iespēju un arī izaicinājumu laiks.

"Iespējas saistījās ar jaunu institucionālo ciklu, kas sākās īsi pirms Latvijas prezidentūras, kad darbu uzsāka jaunai Eiropas Parlamenta un Eiropas Komisijas sastāvs.. Galvenie izaicinājumi Latvijas prezidentūrai saistījās ar situāciju drošības jomā Eiropas Savienībā, tās kaimiņos un pasaulē kopumā. Situācija Ukrainā, Eiropas Savienības reakcija uz Krimas aneksiju dominēja visās aizvadītā gada valstu un valdību vadītāju sanāksmēs," paskaidroja ĀM pārstāve, paužot, ka ES arī saskaras ar būtisku migrācijas spiedienu.

Viņa norādīja, ka, pārņemot prezidentūru no Itālijas, ES darba kārtībā svarīgāko vietu ieņēma sociālekonomiskā situācija ES un diskusija par izaugsmes un nodarbinātības veicināšanu.

"Lai arī šogad ES ekonomiskā situācija ir uzlabojusies, 2008.gada finanšu un ekonomikas krīzes sekas joprojām nav pilnībā pārvarētas. Finanšu situācija Grieķijā ir spilgts apliecinājums tam," viņa teica.

Atgādinot prezidentūras laikā paveikto, Kalniņa-Lukaševica norādīja, ka Latvija ir nodrošinājusi ES Padomes ieguldījumu Eiropas Savienības ekonomiskās atlabšanas un izaugsmes politikā, kā arī, sadarbojoties ar ES augsto pārstāvi ārējā un drošības politikā, Latvijas prezidentūra veicinājusi drošību, ekonomisko un sociālo stabilitāti ES kaimiņu valstīs un plašākā pasaulē.

ĀM parlamentārā sekretāre uzsvēra, ka Latvijai ir izdevies sasniegt konkrētus rezultātus un ir sāktas vairākas būtiskas iniciatīvas.

Latvijas prezidentūra ES Padomē ilga pirmos sešus šā gada mēnešus. Trešdien pilnvaras no Latvijas pārņēma Luksemburga, uz nākamo pusgadu kļūstot par ES Padomes prezidējošo valsti.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!