Foto: F64

"Es neredzu Krievijas agresivitāti Ukrainā," – tā savus novērojumus pauda komponists Imants Kalniņš LNT raidījumā "Dombura studija".

Pirmdienas, 13. oktobra, vakarā uz "Dombura studijas" diskusiju bija aicināts komponists Kalniņš un rakstnieks Alberts Bels, lai diskutētu par to, vai 12. Saeimas vēlēšanas bija vēlēšanas par neatkarību. Abi raidījuma viesi 1990. gada 4.maijā Latvijas PSR Augstākajā Padomē nobalsoja par Latvijas neatkarību.

Kalniņš norādīja, ka šīs bija "kārtējās vēlēšanas", kas nebija par neatkarību. Viņaprāt, speciāli tika izmantota "militāra jeb kara rakstura histērija, ieskaitot to, ka vēlēšanu vakarā Latvijas teritorijā iebrauca Amerikas tanki", kā arī speciāli likts uzsvars uz vārdu "neatkarība". Viņš to sauc par "izspēlētu provokāciju vēlēšanām".

Savukārt rakstnieks Bels norādīja, ka šajās vēlēšanās vēlētāji balsoja par tēliem, kurus sabiedrība ieraudzīs tikai tad, kad viņi nokļūs Saeimā un sāks darboties, viņš pieļauj, ka būs tādi deputāti, kas no saviem tēliem neizkāps un viņi atklāsies tikai tad, kad beigsies viņu termiņš 12. Saeimā. "Tad mēs varēsim redzēt, ko viņi ir izdarījuši," – tā rakstnieks.

Komentējot neatkarības piesaukšanu Saeimas priekšvēlēšanu laikā, Bels norāda, ka tā bija "dabiska reakcija" uz to, kas notiek Ukrainas austrumos. "Bailes ir dabiskas," uzsvēra Bels.

Arī komponists Kalniņš komentēja notikumus Ukrainā. Viņaprāt, ar sabiedrību netiek pienācīgi runāts par Ukrainas konfliktu, "gluži otrādi – mēs dzirdam vienas un otras puses propagandu".

Kalniņš uzsvēra, ka viņš neredz Krievijas agresiju Ukrainā. "Kas notika Krimā? Jā, to var uzskatīt par aneksiju. Es uzreiz mēģinu saskatīt, kāpēc Krievija tā rīkojās. Tā ir pretošanās iekļaut Ukrainu ASV koloniālajā perifērijā," skaidroja savu nostāju komponists. "Krimai ir ārkārtīgi liela militārā un stratēģiskā nozīme."

Diskusijā Bels oponēja Kalniņam, norādot, ka "ASV ir pilnīgi neitrāla" Ukrainas konfliktā, viņš skaidroja, ka ASV ir aizņemtas cīnoties ar teroristisko grupējumu "Islāma valsts", kā arī piebilda, ka ASV neitralitāte ļauj Krievijai darboties ar tik lieliem "panākumiem" Ukrainas konfliktā.

Raidījumā ne reizi vien abiem viesiem uzskati atšķīrās. "Viņam uzskati ir kā lielam ģēnijam, kam tie parasti atšķiras no lielākā vairuma cilvēku," ironiski piebilda Bels par Kalniņa nostāju.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!