Foto: F64

No prokuratūras bija pietiekams atbalsts "oligarhu lietas" izmeklēšanai, ceturtdien žurnālistiem pēc iztaujāšanas šai lietai izveidotās parlamentārās izmeklēšanas komisijas sēdē paziņoja ģenerālprokurors Ēriks Kalnmeiers.

"Domāju, ka, jā," sacīja Kalnmeiers, atbildot uz vaicājumu par to, vai prokuratūras atbalsts bija pietiekams. Viņš skaidroja, ka nav dzirdējis ne no vienas Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) amatpersonas, ka kaut kādā veidā būtu izpaudusies nepienācīga sadarbība.

Viņš norādīja, ka apgalvojumi par prokuratūras nesadarbošanos esot "klaji nepamatoti". Prokuratūra sadarbojās arī operatīvās darbības jomā, sacīja ģenerālprokurors, reizē piebilstot, tā ir atsevišķa tēma plašākai sarunai.

Kalnmeieram tika taujāts par Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) vadītāja vietnieces Jutas Strīķes izteikumu: "Ja ģenerālprokurors uzskata, ka kādai nozīmīgai lietai (..) nav jānonāk tiesā, neviena tiesībsargājošā iestāde to nevar panākt." Ģenerālprokurors uz to atbildēja, akcentējot, ka tas atkal ir klajš apgalvojums bez jebkāda faktoloģiskā pamatojumu. "Kad es neesmu atbalstījis izmeklēšanu?" retoriski vaicāja tiesībsargājošās iestādes vadītājs. Kalnmeiers piebilda, ka pēc tam, kad Strīķe bija saņēmusi viņa atteikumu iesaistīties nosacītajā cīņā pret toreizējo KNAB vadītāju Jaroslavu Streļčenoku, tad arī "kļuvu par ienaidnieku".

Amatpersona uzskata, ka "oligarhu lietas" izmeklēšana tika veikta kvalitatīvi. Kļūdas vienmēr varot atrast, bet būtiskus trūkumus viņš izmeklēšanā neskata. Ģenerālprokurors norādīja, ka, cik viņam zināms, izmeklētāji apzināja "pamatā visu" atbilstoši iespējām.

Taujāts par virkni liecinieku nenopratināšanu, viņš norādīja, ka tas ir jautājums izmeklēšanas grupas vadītājam. Viņš sīkāk atturējās to komentēt, jo neesot lasījis attiecīgās lietas materiālus.

Kalnmeiers sacīja, ka sēdē viņam tika uzdoti vispārīgi jautājumi, jo "oligarhu lietas" kriminālprocesā ģenerālprokurors nekādas procesa virzītāja funkcijas nav veicis. Vairāk tika runāts par darba organizāciju, arī attiecībā uz konkrēto lietu.

Ceturtdien komisijas sēdē tika uzklausīts arī bijušais KNAB vadītājs Streļčenoks. Viņš pēc sēdes vien visiem novēlēja laimīgu Jauno gadu, taču komentārus saistībā ar "oligarhu lietu" nesniedza. Iepriekš taujāts, ar ko viņš pašlaik nodarbojas, Streļčenoks norādīja, ka nav valsts amatpersona un komentārus nesniegs.

Kā ziņots, saistībā ar "oligarhu lietas" parlamentārās izmeklēšanas komisijas sēdes norisi šodien raisījās nedaudz haotiska situācija. Tam par pamatu bija diskusijas par to, vai sēdei jābūt slēgtai, gan citas lietas.

Kā ziņots, parlamentārās izmeklēšanas komisija par valsts nozagšanas pazīmēm un pirmstiesas izmeklēšanas kvalitāti tā dēvētajā oligarhu lietā tika izveidota 2017.gada jūlijā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!