Foto: DELFI

Lai gan noziedzības līmenis valstī 2012.gadā ir samazinājies, tomēr šī šķietami labvēlīgā tendence rada arī satraukumu, jo sevišķi smagu noziegumu – slepkavību, izvarošanu, krāpšanu un narkotiku noziegumu skaits krietni pieaudzis, otrdien LNT raidījumā “900 sekundes” sacīja ģenerālprokurors Ēriks Kalnmeiers.

Viņš atzina, ka 2011.gadā valstī bija reģistrēts vairāk nekā 51 000 noziegumu, bet 2012.gadā to skaits samazinājies un bijis ap 49 000, taču sevišķi smago noziegumu skaits pieaudzis par vienu trešo daļu. Kalnmeiers gan atturējās sīkāk komentēt šī pieauguma iemeslus.  

Kalnmeiers arī kā katastrofālu novērtēja kadru trūkumu policijā, kā arī pauda bažas par to, ka tad, ja tiks īstenota Labklājības ministrijas (LM) izstrādātā izdienas pensiju reforma, prokuratūra varētu zaudēt 90 prokurors, pieredzējušus profesionāļus, kas radīs problēmas prokuratūras darbā.

Viņš pauda viedokli, ka LM reforma ir sagatavota nekvalitatīvi un tā radījusi lielu satraukumu ne tika prokuratūrā, bet arī citās tiesībaizsardzības iestādēs, jo tā ievērojami pasliktina izdienējušo stāvokli.

Pēc pašreiz spēkā esošais likums par izdienas pensijām noteic, ka persona, kas prokuratūrā nostrādājusi 32 gadus, var saņemt izdienas pensiju 80% apmērā.

Jaunā koncepcija šo iespēju "nosvītro", bez tam, turpinot darbu pēc 2016.gada, izdienas pensija viņam samazināsies par 20%.

Neviens prokuratūru koncepcijas izstrādē arī nav aicinājis uz sarunām, turklāt arī pati koncepcija tikusi turēta noslēpumā.

Kalnmeiers pauda cerību, ka valdība sapratīs - nedrīkst lauzt to, kas vēl funkcionē. 

Jau vēstīts, ka LM ir sagatavojusi priekšlikumus izdienas pensiju sistēmas pilnveidošanai, kas cita starpā paredz arī paaugstināt izdienas pensijas pieprasīšanas vecumu vidēji par astoņiem gadiem un izslēgt no izdienas pensiju saņēmēju loka vairākus amatus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!