Foto: DELFI

Centrālā vēlēšanu komisija (CVK) šodien nolēma, ka vēl astoņu Rīgas pilsētas vēlēšanu iecirkņu vēlēšanu komisijām jāveic 12.Saeimas vēlēšanu zīmēs veikto atzīmju pārskaitīšana par Saeimas deputāta amata kandidātiem Valdi Kalnozolu (ZZS) un Māri Kučinski (ZZS).

Pārskaitīšana tiks veikta iecirkņos, kur pēc CVK veiktās ieskenēto zīmju pārbaudes tika secināts, ka tajos ir atrasta vairāk nekā viena kļūda. Šo procesu iecerēts veikt, izmantojot ieskenētās zīmes. Citu iecirkņu, kuros CVK konstatējusi vismaz vienu kļūdu, ieskenētās zīmes nepieciešamības gadījumā varētu pārbaudīt deputātu kandidātu vai to pārstāvju klātbūtnē bez attiecīgo vēlēšanu komisiju pieaicināšanas, pieļāva CVK priekšsēdētājs Arnis Cimdars.

Atzīmju pārskaitīšana astoņos iecirkņos ir sarežģīts process, kas varētu prasīt vienu līdz vairākas dienas, izrietēja no šodienas diskusijām CVK sēdē.

CVK veikusi visu Rīgas pilsētas iecirkņos saņemto biļetenu ieskenējumu pārbaudi, un saskaņā ar to starpība ir pieaugsi, Kučinskim saņemot par 28 punktiem vairāk nekā Kalnozolam, norādīja Cimdars. Pašlaik CVK mājaslapā norādīts, ka Kučinskim ir par 20 punktiem vairāk.

Savukārt Rīgas pilsētas vēlēšanu komisija veica Kalnozola iesniegumā norādīto 33 iecirkņu vēlēšanu komisiju sasaukšanu, kuras veica pārbaudes un šajos iecirkņos tika konstatētas kļūdas, kas tika novērstas. Rīgas pilsētas vēlēšanu komisija sagatavoja jaunus protokolus, kas liecina, ka Kučinskim ir palicis divu punktu pārsvars. Cimdars norādīja, ka šie 33 iecirkņi ir tie, kurus pārskaitīt bija aicinājis Kalnozols, jo pēc skenētajām zīmēm viņš bija konstatējis, ka tur ir pieļautas kļūdas par sliktu viņam. Līdz ar to Kalnozola labā veidojās labāks rezultāts.

Jau vēstīts, ka Kalnozols CVK iesniedzis sūdzību par vēlēšanu rezultātu skaitīšanu un aicinājumu veikt balsu pārskaitīšanu.
Pēc vēlēšanu zīmju pārskatīšanas apmēram 30 iecirkņos secināts, ka bija pieļautas dažas kļūdas un neprecizitātes, norādīja Rīgas pilsētas vēlēšanu komisijas priekšsēdētājs Juris Kokins.

Datu precizēšana notikusi tāpēc, ka vēlētāji biļetenus ir aizpildījuši pavirši un var rasties strīds, vai konkrētā atzīme ir pieskaitāma vai nav. Kokins kā jocīgu vērtē situāciju, kad vēlētājs it kā centies izsvītrot kandidātu, bet ar svītru nav trāpījis vārdam un uzvārdam, vai arī kad plusiņš ir ielikts ārpus rombiņa. Rīgas vēlēšanu komisijas priekšsēdētājs uzskata, ka pret tik paviršu vēlēšanu zīmju aizpildīšanu risinājuma nav. Viņš gan pieminēja iespēju mainīt vēlēšanu iecirkņa instrukciju, kā arī norādīja uz nepieciešamību partijām pirms vēlēšanām skaidrot balsotājiem, kāda ir atzīmju izdarīšanas kārtība.

Pārbaudes veica vēlēšanu iecirkņu komisijas, kas katra ir suverēna savos lēmumos.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!