Saeimas deputāts Valdis Kalnozols (ZZS), debatējot par Elīnas Slišānes iecelšanu par rajona (pilsētas) tiesas tiesnesi, pārkāpa parlamenta Ētikas kodeksu un izpelnījās Saeimas priekšsēdētājas Ināras Mūrnieces (NA) aizrādījumu.

Skatot lēmuma projektu "Par Elīnas Slišānes iecelšanu par rajona (pilsētas) tiesas tiesnesi", pie tribīnes devās deputāts Kalnozols.

Viņš vērsās pie "brāļiem un māsām", vaicājot, vai kolēģi ir izlasījuši Slišānes CV. "1984. gadā dzimusi meitene par tiesnesi! Dārgie juristi, kas šeit atrodas, deputāti, Amerikā tiesnesis ir augstākais sasniegums jurisprudences karjerā, katrs advokāts vēlas kļūt par tiesnesi," uzsvēra deputāts.

"Kur jūs esat noveduši valsti, ka mēs nevaram atrast par tiesnešiem cilvēkus? Jums nav neērti? Sakārtojam šo tiesu sistēmu, lai augstākā, kā sakot, karjeras pakāpe būtu tiesnesis!" aicināja Kalnozols. "Padomāsim! Sakārtojam vispirms varbūt tiesu sistēmu, un tad liekam cilvēkus, 1984.gadā dzimušus, par tiesnešiem!"

Ņemot vērā Kalnozola sacīto, Mūrniece izteica viņam aizrādījumu, citējot Saeimas deputātu Ētikas kodeksa 8.pantu, kas nosaka: "Deputāts respektē cilvēktiesības un argumentācijai neizmanto atsaukšanos uz sava oponenta rasi, dzimumu, ādas krāsu, tautību, valodu, reliģisko pārliecību, sociālo izcelsmi vai veselības stāvokli."

Pēc tam tribīnē kāpa deputāte Ilze Viņķele (V), kura uzsvēra, ka Kalnozola retorika ir absolūti nepieņemama. "Un vēl es teikšu, mīļie draugi, tā: Kalnozola kungs ar savu reputāciju Amerikā nekad mūžā nebūtu deputāts," pauda Viņķele.

Savukārt deputāte Lolita Čigāne aicināja Kalnozolu palasīt Bībeli: "33 gadu vecumā Jēzus tika sists krustā, un šobrīd kristieši apgalvo, ka viņš to darīja, lai izglābtu mūs no pasaules grēkiem." Viņas teiktais zālē tika uzņemts ar aplausiem.

Kā vēsta aģentūra LETA, Kalnozols izmantoja iespēju debatēt arī par Ulda Apsīša apstiprināšanu rajona tiesneša amatā, norādot, ka nerunā par cilvēku gadiem, bet par viņu pieredzi, kā arī atsaucās uz eksprezidentes Vairas Vīķes-Freibergas savulaik pausto kritiku par situāciju tiesu jomā.

Savukārt deputāte Solvita Āboltiņa (V) aicināja Kalnozolu iepazīties ar to, kā notiek tiesnešu izvēlēšanās un apstiprināšana, jo sabiedrība no deputātiem sagaida vismaz kaut kādas profesionālisma iezīmes. "Un, ja likumdevējs pats nav lasījis Satversmi, tas ir, protams, ļoti skumji," norādīja politiķe.

Saskaņā ar likumu ir pilnīgi precīzi noteiktas gan procedūras, gan no kāda vecuma var būt tiesneši, un "tas ir no 30 gadiem, un tas nav ne jauna meitene, ne jauns puisis", skaidroja Āboltiņa. Viņa norādīja, ka tas ir cilvēks, kuram ir konkrētas prasības gan attiecībā uz izglītību, gan uz karjeras pieredzi.

Par spīti Kalnozola iebildumiem Saeima lēmumu projektu par Slišānes iecelšanu par rajona (pilsētas) tiesas tiesnesi atbalstīja. Par Slišānes apstiprināšanu nobalsoja 86 deputāti, viens bija pret un viens atturējās.

Par Apsīša apstiprināšanu tiesneša amatā nobalsoja 85 deputāti, vienam balsojot pret, vēsta LETA.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!