Foto: F64
Latvijā līdz ar nesamērīgi augsto nodokļu slogu legālajam alkoholam gandrīz puse Latvijas patērētāju lieto nelegālās izcelsmes alkoholu, pastāstīja ekspremjers un Latvijas lielākā alkohola ražotāja "Latvijas balzams" (LB) padomes priekšsēdētājs Aigars Kalvītis.

Pēc viņa teiktā, pašlaik LB saskaras ar tādām pašām problēmām, ar kurām jāsadzīvo visai Latvijas tautsaimniecībai. "Vēl jo vairāk – ar to augsto nodokļa slogu, kāds ir piemērots legālajam alkoholam, ir ļoti izdevīgi lietot nelegālās izcelsmes alkoholu. Diemžēl Latvijas–Krievijas un Latvijas–Baltkrievijas robežas ir tik ļoti caurspīdīgas, ka gandrīz puse Latvijas patērētāju lieto nelegālas izcelsmes alkoholu. Mēs kopā ar tiesībsargājošajām iestādēm esam veikuši reidus, kuru laikā apstiprinājās, ka pat daudzās kafejnīcās nekautrējas lietot kreiso alkoholu," klāstīja Kalvītis.

Viņaprāt, lielākā problēma ir tāda, ka valsts pašlaik vēlas iekasēt ļoti augstus nodokļus no alkohola tirdzniecības, tomēr neko nedara, lai cīnītos pret nelegālā alkohola izplatību. "Ja pret šo problēmu neviens necīnīsies, mēs varēsim runāt arī par tālāku LB apgrozījuma samazināšanos," secināja LB padomes vadītājs.

"Ar nodokļu maksāšanu allaž ir viena problēma – tiklīdz valsts pārkāpj to slieksni, kad nodokļu likmes ir augstākas nekā kaimiņvalstīs, uzreiz ir jūtami dažādi nodokļu optimizācijas centieni. Lai arī visbiežāk par šo tiek runāts tikai no melnās ekonomikas prizmas, ļoti izplatīta kļūst arī dažādu legālo nodokļu optimizācija, kad cilvēki savus uzņēmumus sāk reģistrēt ārvalstīs, tādējādi arī nodokļus maksā ārvalstīs. Līdzīgi ir ar alkoholu, arī tā kontrabandas apmērs augsto nodokļu dēļ palielinās. Tādējādi valsts vispār neiekasē nekādus nodokļus," norādīja Kalvītis.

Viņš uzsvēra, ka, dzīvojot globālā pasaulē, Latvija nevar izvairīties no nodokļu sistēmu konkurences. "Patlaban Latvija līdz ar visiem veiktajiem budžeta konsolidācijas pasākumiem šajā konkurences cīņā ir zaudējusi. Tādējādi mums ir problēmas ļoti daudzās jomās. Te tālu nav jāmeklē – labs piemērs ir tie paši automobiļu nodokļi, kuri ir izrādījušies gan ļoti smagi iekasējami, gan spiež uzņēmumus domāt par optimizēšanu arī šajā jomā. Latvijā ir lielāks gan iedzīvotāju ienākuma nodoklis, gan arī uzņēmumu ienākuma nodoklis. Vēl šeit ir lielāka PVN likme nekā kaimiņvalstīs, te ir arī lielāka akcīzes nodokļa likme alkoholam, cigaretēm un degvielai. Tomēr, kā ir pierādījies dzīvē, visas šīs preces var netraucēti ievest no kaimiņvalstīm," informēja Kalvītis.

"Valsts šos nodokļus, protams, var turēt ļoti augstā līmenī, tomēr trakākais ir tas, ka tā savu cīņu vērš nevis pret negodīgu konkurenci, bet gan pret godīgajiem nodokļu maksātājiem, kuri ir spiesti maksāt augstos nodokļus. Valsts ar savu bezdarbību ļauj pilnīgu vaļu tiem, kuri nodokļu nemaksā pašlaik un nekad tos arī nemaksās," piebilda ekspremjers.

Viņaprāt, kontrabandas bizness Latvijā pastāvēs tik ilgi, kamēr cilvēkiem neradīsies jaunas iespējas, kā nopelnīt. "Mums nav tik rūpīgi apsargātas robežas ne ar Krieviju, ne Baltkrieviju, lai tai absolūti neko nevar dabūt pāri. Mūsu robeža tomēr ir ļoti caurspīdīga, un cilvēki pamanās pār to nelegāli vadāt visas manis minētās preces. Vēl jo vairāk – ņemot vērā augsto bezdarba līmeni Latgalē, daudzi tur dzīvojošie cilvēki piepelnās, piecas reizes dienā braukājot uz Krieviju un vedot no turienes legālās atļautās normas akcīzes preces. Diemžēl šie cilvēki tikai tā spēj nopelnīt naudu iztikšanai. Šis process turpināsies tik ilgi, kamēr vien cilvēkiem nebūs alternatīva ienākumu gūšanas veida, kurš ļautu nopelnīt vairāk, nekā piecas reizes dienā braucot uz Krieviju un atpakaļ," teica Kalvītis.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!