Foto: RIA Novosti/Scanpix

Kamēr Krievijas mērķis ir graut Rietumu vērtību sistēmu, nav iespējas normalizēt attiecības, šodien Norvēģijā kārtējā Baltijas un Ziemeļu valstu un ASV politisko direktoru e-PINE sanāksmē sacīja Ārlietu ministrijas (ĀM) politiskais direktors Andris Pelšs.

e-PINE sanāksmē (Enhanced Partnership in Northern Europe/Paplašinātā partnerība Ziemeļeiropā) pārrunāti tādi jautājumi kā attiecības ar Krieviju, situācija Ukrainā, transatlantiskā vienotība un globālā cīņa pret terorismu.

Pēc ĀM vēstītā, pārrunājot aktuālo situāciju attiecībās ar Krieviju, politiskie direktori norādīja, ka Eiropas Savienība (ES) un ASV arī turpmāk piekops līdzšinējo pieeju attiecību veidošanai, turpinot gan sankcijas, gan pragmatisku dialogu, kad tas nepieciešams. Attiecībām nav iespējams normalizēties, kamēr Krievija pilnībā neieviesīs Minskas vienošanos attiecībā uz Ukrainu un nepārtrauks Krimas nelikumīgo aneksiju. Politiskie direktori uzsvēra transatlantisko valstu vienotību attiecībās ar Krieviju.

"Krievijas mērķis ir graut Rietumu vērtību sistēmu un starptautisko tiesību normas, un, kamēr tā notiek, nav iespējas normalizēt attiecības," pauda Pelšs.

Politiskie direktori bija vienisprātis, ka ir jāturpina atbalstīt Krievijas pilsoniskā sabiedrība, īpaši tāpēc, ka cilvēktiesību situācija Krievija pasliktinās. Tāpat politiskie direktori pauda atbalstu Ukrainai un izteica atzinību, ka valsts veiktās reformas ir sniegušas iespēju ieviest bezvīzu režīmu starp ES un Ukrainu, kā arī ES-Ukrainas Asociācijas nolīgumu. Situācija Ukrainas austrumos un Krimā ir satraucoša, un Baltijas un Ziemeļu valstis un ASV turpinās atbalstīt Ukrainu tās centienos stabilizēt situāciju.

ASV atzinīgi novērtēja Baltijas un Ziemeļu valstu sniegto atbalstu globālajā cīņā pret terorismu. Politiskie direktori pozitīvi vērtēja pret ISIL/Da’esh vērstās koalīcijas panākumus Irākā, atbrīvojot teroristu iekarotās pilsētas. Arvien būtiskāks ir jautājums par atbalstu pilsētu atjaunošanā pēc to atbrīvošanas no teroristiem.

e-PINE iniciatīva tika sākta 2003.gadā kā ASV un Baltijas valstu partnerības hartas turpinājums plašākā mērogā, lai pastiprinātu un saglabātu ASV sadarbību ar Baltijas valstīm un Ziemeļu valstu reģionu. e-PINE galvenie sadarbības virzieni ir drošības politika, kaimiņpolitika un aktīva ekonomisko attiecību attīstība.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!