Foto: DELFI

Kampaņa par Rīgas pašvaldības SIA "Rīgas satiksme" jaunajiem braukšanas tarifiem ir politiska partijas "Saskaņa" reklāma, atzīst Saeimas deputāts Vilnis Ķirsis (V).

Ķirsis uzskata, ka partijai pašvaldības kapitālsabiedrības iztērētie līdzekļi būtu jāatmaksā "Rīgas satiksmes" budžetā, portālam "Delfi" pavēstīja "Vienotības" preses sekretāre Laila Timrota.

Deputāts Ķirsis nosūtījis vēstuli Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojam (KNAB) ar lūgumu izvērtēt, vai 13 tūkstošus eiro vērtajā "Rīgas satiksmes" reklāmas kampaņā nav saskatāmas partijas "Saskaņa" politiskās aģitācijas pazīmes un vai šī reklāma nav uzskatāma par pašvaldības kapitālsabiedrības dāvinājumu partijai, kā rezultātā kampaņas tēriņi būtu jāsedz "Saskaņai".

"Radio dzirdamajās reklāmās "Rīgas satiksme" klaji maldina sabiedrību, nepamatoti apgalvojot, ka valdība "nevēlas iesaistīties galvaspilsētas sabiedriskā transporta finansēšanā", šādi mēģinot attaisnot Rīgas domes vadības lēmumu krasi paaugstināt biļešu cenas Rīgas sabiedriskajā transportā. Šādiem paziņojumiem iespējams piedēvēt vien politisku, Rīgas domes vadības nostājai un uzstādījumiem atbilstošu, nevis objektīvu un informatīvu saturu, tādēļ nav skaidrs, kāpēc šāda politiska aģitācija būtu jāsedz no rīdzinieku maciņiem," uzsver Ķirsis. 

Vēstulē KNAB Ķirsis norāda, ka uz "Rīgas satiksmi" attiecināmas Publiskas personas finanšu līdzekļu un mantas izšķērdēšanas novēršanas likuma normas, kas nosaka pienākumu kapitālsabiedrībai rīkoties lietderīgi ar finanšu līdzekļiem un mantu, kā arī paredz ierobežojumus dāvināt un ziedot finanšu līdzekļus un mantu.

Tāpat politiska viedokļa izplatīšana, izmantojot tam pašvaldības kapitālsabiedrības līdzekļus, ir pretrunā arī ar Politisko organizāciju (partiju) finansēšanas likumā noteiktajiem partiju finansēšanas avotiem. Likumā noteikts, ka dāvinājums partijai var būt ne tikai tiešs finanšu līdzekļu dāvinājums, bet arī "citāda veida bezatlīdzības labumi", par kādiem var uzskatīt arī minēto pašvaldības uzņēmuma "Rīgas satiksme" apmaksāto kampaņu, jo tajā paustais viedoklis saskan ar Rīgas domes priekšsēdētāja un viņa pārstāvētās partijas politiskajiem paziņojumiem, norāda Ķirsis. 

Partijas valdes priekšsēdētāja politiska viedokļa tiražēšana masu medijos ir bezatlīdzības labums, ko partija "Saskaņa" ir saņēmusi no Rīgas domes kapitālsabiedrības "Rīgas satiksme", viņš uzsver.

Jau vēstīts, ka saistībā ar "Rīgas satiksmes" reklāmām vairāki koalīciju pārstāvošie Saeimas deputāti vērsās pie Nacionālās elektronisko plašsaziņas līdzekļu padomes (NEPLP) ar aicinājumu izvērtēt, vai reklāma atbilst likuma normām.

NEPLP savukārt pārsūtīja vēstuli Patērētāju tiesību aizsardzības centram (PTAC) izvērtēšanai, skaidrojot, ka šādas reklāmas satura vērtēšana nav NEPLP, bet gan PTAC kompetencē.

"Rīgas satiksme" četrās Latvijas radiostacijās ir izvietojusi audioreklāmu, kuras mērķis ir izskaidrot sabiedrībai, kā veidojušās jaunās biļešu cenas, kā arī informēt par domes noteiktajiem braukšanas atvieglojumiem.

Paredzēts, ka reklāma radiostacijās skanēs līdz 1.februārim, kad spēkā stāsies jaunās biļešu cenas. Tās izmaksas ir 13 tūkstoši eiro, ko segs "Rīgas satiksme".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!