Foto: AFI
Arī atsevišķu politiskās apvienības "Vienotība" cilvēku izpratne par "savējo" virzīšanu valsts amatos ir tāda pati kā koalīcijas partnerim Zaļo un zemnieku savienībai (ZZS), komentējot pārmetumus abiem politiskajiem spēkiem par šādu sistēmu, intervijā biznesa portālam "Nozare.lv" atzina ekonomikas ministrs Artis Kampars (V).

Viņš gan uzreiz uzsvēra, ka "tas nav [par "Vienotības" "pelēko kardinālu" dēvētais] Edgars Jaunups", kā daudziem liekoties.

Ministrs piekrita, ka ar šādu pieeju tiek ļoti būtiski tērēts politiskais kredīts. Viņš to uzskatot par nepareizu, tāpēc arī notiekot darbs pie jaunā kapitālsabiedrību pārvaldības modeļa, kurā būs citi kritēriji, strikti atlases un pārvaldības principi.

"Diemžēl jāsaka, ka inerce un politiskā kultūra Latvijā ir tāda, kāda tika radīta, un nespējam vienas dienas laikā to salauzt. Esmu iespējas robežās mēģinājis - "Lattelecom" padomes gadījumā tajā sadaļā, kas ir manā pārraudzībā, - Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijas vadībā - meklēt cilvēkus ar pilnīgi skaidru profesionālo pieredzi, cik nu viņi gatavi uz šiem amatiem nākt," intervijā teica ministrs.

Bieži vien arī viņam iekšēji šādi lēmumi esot ārkārtīgi grūti, bet, ja ir jāizvēlas starp ilgstošu darboties nespēju un risinājumiem, kur ir panākts kompromiss, nākas pieņemt šādus lēmumus. "Tāpēc aktīvi veidoju sistēmas maiņu, kur būs skarbas diskusijas ar kolēģiem, bet sabiedrībai būs redzams, kurš ir kurā pusē, kurš ko piedāvā."

Kā vēl vienu problēmu viņš minēja to, ka neesot viegli atrast amatiem cilvēkus, jo viņi neraujoties strādāt valsts pārvaldē. Piemēram, joprojām ir brīvs Ekonomikas ministrijas (EM) Enerģētikas departamenta vadītāja amats. Ir rīkoti divi konkursi, bet neviens nav atradies.

Kā teica ministrs, CV skaits ir liels, bet Enerģētikas departamenta vadītāja amats ir ļoti komplicēts un par šādu naudu cilvēku fiziski nav. "Jāsaka, ka, ūdeni smeļot no vannas ārā, esam nedaudz arī to bērnu laikam izlējuši," komentēja Kampars.

Kā ziņots, kopumā EM un Satiksmes ministrijas uzņēmumos par atcelšanu pirms termiņa izmaksātas kompensācijas104 083 latu apmērā 26 cilvēkiem. Tai skaitā EM pārziņā esošajās iestādēs kompensācijās trīs cilvēkiem izmaksāti nepilni 6000 latu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!