Foto: DELFI

Jauns kandidāts Satversmes tiesas (ST) tiesneša amatam būs jāizvirza Saeimai, sacīja Saeimas Juridiskās komisijas priekšsēdētāja biedre Inese Lībiņa-Egnere ("Vienotība").

ST tiesnese Kristīne Krūma informējusi, ka viņa atstās ST tiesneša amatu 15.oktobrī pēc pašas vēlēšanās. Viņu darbam ST iepriekš virzīja Saeima.

Lībiņa-Egnere paskaidroja - lai lemtu par termiņu, kādā Saeimas frakcijas var izvirzīt kandidātus ST tiesneša amatam, būs jāsasauc frakciju padomes sēde. Viņa prognozēja, ka tas nenotiks ātrāk par septembra sākumu, kad sāksies Saeimas rudens sesija. Pēc kandidātu izvirzīšanas tos vērtēs Juridiskā komisija.

Atbilstoši Satversmes tiesas likumam trīs ST tiesnešus apstiprina pēc ne mazāk kā desmit Saeimas deputātu priekšlikuma, divus - pēc Ministru kabineta priekšlikuma un vēl divus - pēc Augstākās tiesas plēnuma priekšlikuma. Augstākās tiesas plēnums izraugās Satversmes tiesas tiesneša amata kandidātus no Latvijas tiesnešu vidus.

Par Satversmes tiesas tiesnesi var apstiprināt personu, kura ir Latvijas pilsonis, kurai ir nevainojama reputācija un kura dienā, kad Saeimas prezidijam iesniegts priekšlikums par ST tiesneša apstiprināšanu, ir sasniegusi 40 gadu vecumu.

ST tiesneša amata kandidātam jābūt arī vismaz 10 gadu darba stāžam juridiskajā specialitātē vai zinātniski pedagoģiskajā darbā tieslietu specialitātē zinātniskajā institūcijā vai augstākās izglītības iestādē.

Tiesnese Krūma otrdien pastāstīja, ka atstāt ST tiesneša amatu viņa nolēmusi gan tādēļ, ka viņas amata pilnvaru laiks tuvojas beigām, gan tādēļ, ka saņēmusi darba piedāvājumu no Rīgas Juridiskās augstskolas (RJA).

"Man bija ļoti garas pārdomas par to, vai iet prom no ST, bet nāca Rīgas Juridiskās augstskolas piedāvājums. Ļoti konkurētspējīgs," pastāstīja Krūma. Viņa paskaidroja - tā kā Mārtiņš Mits atstāj prorektora amatu un dodas strādāt uz Eiropas Cilvēktiesību tiesu, šis amats piedāvāts viņai.

Krūma arī norādīja, ka darbs ST viņai ir ļoti svarīgs, tomēr, ņemot verā, ka viņa "ilgstoši ir darbojusies akadēmiskās karjeras jomā", viņa izšķīrās par labu RJA prorektora amatam.

ST tiesnese arī skaidroja - lai arī RJA prorektora amats ir vakants jau pašlaik, tomēr viņa, apzinoties darba nozīmi tiesā, vēlas pabeigt tās lietas, kuras ir iesāktas.

Krūma ST tiesneses amatā apstiprināta 2007. gada oktobrī.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!