Foto: LETA
Naudas izkrāpšanā apsūdzētais bijušais tautas kalps Andis Kāposts piedalījies vairākās neformālās sarunās ar prezidentu Andri Bērziņu, kur apspriestas iespējas paglābt no soda kādu bēguļojošu dzērājšoferi. To mēģināts risināt caur prezidenta Apžēlošanas dienestu. Jau beigu fāzē par notiekošo ir uzzinājuši arī korupcijas apkarotāji un likumsargi, liecina TV3 raidījuma "Nekā personīga" rīcībā esošā informācija.

"Delfi" jau vēstīja, ka Ģenerālprokuratūra Kāpostam cēlusi apsūdzību par naudas izkrāpšanu.

Kā noskaidrojis TV3, kukuļošanas lietas centrā ir kāds jauns puisis Aldis Zvirbulis, kuru pirms vairākiem gadiem dzērumā pie automašīnas stūres bija noķērusi policija. Notika tiesa. Zvirbulim atņēma tiesības uz diviem gadiem, piesprieda 640 latu sodanaudu un 6 mēnešus cietumā nosacīti. Taču vainīgais nosacījumus neizpildīja un aizmuka uz ārzemēm. Gadu vēlāk tiesa nolēma viņam piemērot jau reālu cietumsodu. Taču Zvirbuļa atrašanās vietu policija nezināja - viņš dzīvoja un strādāja ārzemēs, bija nodibinājis ģimeni. Mieru gan puisim neesot likusi doma, ka kādā brīdī, piemēram, atgriežoties Latvijā, draudēs lielas nepatikšanas.

Šā gada sākumā, kā liecina TV3 informācija, kāds Zvirbulim tuvs cilvēks - Cēsīs dzīvojošs pensionārs Voldemārs Dozītis meklējis palīdzību pie sava padomju laika darba kolēģa, vēlākā Saeimas deputāta Anda Kāposta. Tika izdomāts plāns. Tā kā Valsts prezidenta pārziņā ir Apžēlošanas dienests, Kāposts dosies pie prezidenta Bērziņa un lūgs palīdzēt Zvirbulim tikt vaļā no soda. Tas licies viegli īstenojams, jo Kāposts ar Bērziņu ir labi pazīstami - abi bijuši partijas biedri Zaļo un zemnieku savienībā, abi arī bijušie Saeimas deputāti. Un viņi dzīvo kaimiņu pagastos Cēsu apkārtnē, kur Kāpostam ir saimniecība, bet Bērziņam - atpūtas māja.

Anda Kāposta saruna ar Valsts prezidentu Andri Bērziņu nav notikusi vis prezidenta oficiālajā pieņemšanas vietā, Rīgā, kur atrodas Valsts prezidenta kanceleja, bet gan Amatas upes krastā Drabešu pagastā, kur prezidentam ir lauku īpašums.

TV3 rīcībā esošā informācija liecina, ka Kāposts izstāstījis problēmu un iedevis apžēlošanas lūgumu preizdentam. Bērziņš apsolījies "likuma ietvaros palīdzēt".

Prezidents raidījumam atzina, ka  ir ar bijušo deputātu ticies, taču detaļās to atteicās komentēt.

Pēc TV3 savāktajām ziņām, prezidents nodevis lūgumu Apžēlošanas dienestam. Tikmēr Kāposts Dozītim un Zvirbulim licis saprast,ka ir vajadzīgs vēl 5000 eiro liels kukulis. 13. februārī Dozītis pie savas mājas Cēsīs Zirņu ielā arī  Kāpostam prasītos 5000 iedevis.

Nauda pie prezidenta neesot nonākusi. Kāposts to arī, visticamāk, nemaz nebija domājis prezidentam nedz piedāvāt, nedz nodot, vēsta TV3. Arī laika ziņā Kāposts naudu kukulim prasīja vismaz mēnesi pēc tikšanās ar prezidentu. Kāposts naudu izkrāpis un paturējis sev, secina raidījumā. Kāposts pats par to intervijā piekrita pateikt tikai pāris frāzes.

"Sakāms ir tas, ka es esmu dzīvē pieļāvis ļoti lielu kļūdu, ko ļoti nožēloju. Bet ir izdarīts tas, kas ir izdarīts un komentāru vairāk nebūs. Pārējos jautājumus jūs varat uzdot prokuratūrai," minējis bijušais deputāts.

Likumsargi notikušajā iesaistījās vēlāk, kad sava advokāta Zvejsalnieka mudināts, Dozītis sūdzējās KNAB, ka Kāposts viņam izkrāpis naudu. Nozieguma atklāšanas nolūkā korupcijas apkarotāji sāka sekot Kāposta turpmākajām darbībām. Tika piefiksētas arī viņa telefonsarunas. Kāposts vairakkārt zvanīja prezidentam Bērziņam un interesējās par Zvirbuļa lietu, pretim saņemdams prezidenta apstiprinājumu, ka lieta virzās sekmīgi. Tikmēr patiesībā tā nemaz nebija. Prezidenta apžēlošanas dienests bija atklājis, ka Zvirbuļa gadījums vispār neatbilst apžēlošanas procedūrai. Tika izdots Eiropas aresta orderis un Zvirbuli no Lielbritānijas roku dzelžos nogādāja Latvijā. Pašlaik viņš izcieš savu sen noteikto 6 mēnešu sodu Centrālcietumā.

Pretrunīga ir informācija par to, cik dziļi prezidents bija iesaistījies šajā lietā un vai pārsniedzis savas pilnvaras. Prezidenta kancelejā uzsver, ka viss, risinot Zvirbuļa apžēlošanas jautājumu noticis, nepārkāpjot likuma robežas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!