Foto: Reuters/Scanpix
Pēc augusta beigās notikušajiem plūdiem vairākās Kārsavas novada skolās krāna ūdens paraugos atrastas koliformas, kā arī zarnu nūjiņa, taču mācības visās skolās atsākušās, jo par analīžu rezultātiem nav informēti ne skolu direktori, ne arī novada domes vadība. Atbildīgais domes darbinieks Juris Vorkalis, kura rīcībā bijuši rezultāti, devies atvaļinājumā uz Armēniju, pirmdien ziņo Latvijas Televīzijas raidījums "Aizliegtais paņēmiens".

Pievērst uzmanību analīžu rezultātiem Kārsavas novada domes vadītāju Ināru Silicku aicinājis raidījums, balstoties uz tā rīcībā esošo neoficiālo informāciju.

Sākotnēji Slicka bijusi pārliecināta, ka nekādu noviržu no normas nav. "Dzeramā ūdens kvalitātei, ja būtu kādi aizrādījumi, noteikti jau būtu pie manis uz galda. To, ka nav negatīvi atzinumi, es domāju, varu jums pateikt 99%, jo savādāk es to zinātu," apgalvojusi novada domes vadītāja, taču jau tajā pašā dienā savu viedokli mainījusi.

"Izrādās, jā, tiešām, es esmu jums neviļus esmu sniegusi nepatiesu informāciju. Es sapratu tā, ir bijusi viņa paša, vides inženiera Jura Vorkaļa, iniciatīva paņemt ūdeņus pēc plūdiem. Tad viņš pārvaldnieku sapulcē ir pateicis, ka ir normālas analīzes. Bet tagad izrādās, ir tur atkāpes no normas, un man nekas par to nav zināms. Jūs saprotiet, tā vispār nav joka lieta. Pat viņš ir aizlaidies atvaļinājumā, es tagad pilnīgi sašutusi esmu," paudusi domes vadītāja.

Koliformu klātbūtne konstatēta krāna ūdens paraugos, kas ņemti no Mežvidus, Salnavas, kā arī Mērdzenes pamatskolas, kuras ūdenī turklāt atrastas arī zarnu nūjiņas. Visi šie mikroorganismi var izraisīt zarnu infekcijas – vieglā formā – caureju vai vemšanu, bet var būt arī nopietnākas saslimšanas, skaidro raidījums. Patlaban gan nav ziņu, ka kāds no šo skolu bērniem būtu sūdzējies par veselības stāvokli.

Situācijas risināšanā iesaistījusies arī Veselības inspekcija, kas noņēmusi atkārtotus ūdens paraugus skolas. Līdz rezultātu iegūšanai, bērniem krāna ūdeni liegts lietot, tā vietā uz skolām atvesti bunduļi ar dzeramo ūdeni.

Vorkalim par nolaidību draudot rājiens vai arī bargāks sods, pašvaldības vadītāja skaidri vēl nezina.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!