Foto: LETA

Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Einārs Cilinskis (NA) pieņēmis lēmumu par Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas (VARAM) valsts sekretāra Aleksandra Antonova atstādināšanu no amata pienākumu izpildes, portālu "Delfi" informēja ministrijā.

Lēmums tiek pamatots ar to, ka amatpersona var ietekmēt tiesiska risinājuma sasniegšanu saistībā ar Karvas HES projekta finansēšanu.

"Gala lēmums par Antonova atbilstību ieņemamajam amatam tiks pieņemts pēc disciplinārlietas komisijas gala ziņojuma saņemšanas. Tas varētu notikt tuvākās nedēļas laikā," informē Cilinskis.

Jau ziņots, ka pēc ministra rīkojuma tika izveidota disciplinārkomisija, kas izvērtē VARAM valsts sekretāra Antonova rīcību, pieņemto lēmumu tiesiskumu un pamatotību saistībā ar Klimata pārmaiņu finanšu instrumenta projekta "Moderna un videi draudzīga Karvas HES izveide, nodrošinot oglekļa dioksīda emisijas samazinājumu" ietvaros īstenoto aktivitāšu finansēšanu.

Publiski izskanējusi arī iespējamā Antonova loma papildu finansējuma piešķiršanas bremzēšanā Inčukalna gudrona dīķu sanācijas projektam.

Iepriekš gan Cilinskis sacīja, ka viņš neredz, kā Antonovs, turpinot pildīt amata pienākumus, varētu traucēt disciplinārlietas izmeklēšanai. "Neredzu, ka tam būtu kāds pamats," teica ministrs. Viņaprāt, labāk esot, ja šāds pieredzējis darbinieks turpina strādāt šajā laikā, nevis nestrādā, bet vienlaikus turpina saņemt algu un sociālās garantijas.

Jau ziņots, ka komisija, kas veikusi dienesta pārbaudi par amatpersonu atbildību saistībā ar finansējuma piešķiršanu Karvas hidroelektrostacijas (HES) projektam, rosinājusi no amata atstādināt VARAM valsts sekretāru Antonovu. Komisijas atzinumā teikts, ka Antonovs ir pārkāpis vairākas tiesību normas un radījis priekšnoteikumus prettiesiskam finanšu izlietojumam. Pret viņu disciplinārlietu rosināts sākt par pienākumu kvalitatīvu nepildīšanu, kā rezultātā valstij nodarīts būtisks mantisks kaitējums aptuveni 498 005 eiro apmērā.

Dienesta pārbaude tika ierosināta par iesaistīto valsts amatpersonu pieņemto lēmumu un faktiskās rīcības pamatotību un atbilstību normatīvajam regulējumam, kā arī par līguma starp SIA "Patina" un SIA "Vides investīciju fonds" (VIF) izpildes tiesiskumu un atbilstību 2010.gada 12.maijā Ministru kabinetā apstiprinātajam "Klimata pārmaiņu finanšu instrumenta finansēto projektu atklāta konkursa "Tehnoloģiju pāreja no fosilajiem uz atjaunojamajiem energoresursiem" nolikumam".

Antonovs pagājušā gada decembra beigās licis dienas laikā sagatavot VIF lēmumu par finansējuma piešķiršanu SIA "Patina", lai gan iepriekš naudas piešķiršana tikusi atlikta, turklāt iepriekšējais vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Edmunds Sprūdžs izdeva rīkojumu par sadarbības pārtraukšanu ar šo uzņēmumu.

Karvas HES, kuru vides organizācijas vaino Vaidavas upes vides sagandēšanā, īpašnieks to pieteica 500 000 eiro līdzfinansējumam kā videi draudzīgu projektu.

Vides aizsardzības klubs (VAK) kopā ar Latvijas Makšķernieku asociāciju un makšķernieku klubu "Fario" vērsies tiesā, lai apstrīdētu savulaik Lauku atbalsta dienesta (LAD) izsniegto un vairākus gadus pagarināto Karvas HES būvatļauju.

Administratīvās rajona tiesas Valmieras tiesu namā Karvas HES būvatļauja atzīta par nelikumīgu. Šo lēmumu pārsūdzējis gan HES būvnieks "Patina", gan LAD, pašlaik lieta atrodas Administratīvajā apgabaltiesā un spriedums tajā būs zināms 27.februārī.

2002.gadā Latvijā tika apstiprināts to upju saraksts, uz kurām HES nevar būvēt. Pamatojoties uz to, ka būvniecībai uz Vaidavas upes gadu iepriekš jau bija izsniegta būvatļauja, tika pieļauts izņēmums un būvatļauju varēja turpināt pagarināt.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!