Foto: LETA

Kā katru gadu, arī šogad no februāra vidus līdz aprīļa sākumam valsts amatpersonām jādeklarē mantiskās situācijas izmaiņas par pērno gadu. Kā pirmais no valsts augstākajām amatpersonām šogad savu deklarāciju par 2016. gadu Valsts ieņēmumu dienestā (VID) iesniedzis Saeimas deputāts Valērijs Agešins (S), bet pirmais no ministru pulka ienākumus deklarējis Dzintars Rasnačs (NA).

Agešins deklarāciju par 2016. gadu VID iesniedza šā gada 15. februārī. Kā liecina deklarācija, Agešins par darbu Saeimā pērn saņēmis 41 235 eiro, bet SIA "Baltijas starptautiskā akadēmija" viņam par lektora darbu algā samaksājusi 1536 eiro.

Kā darījumus, kuru vērtība pārsniedz 20 valdības noteiktās minimālās mēnešalgas, Agešins deklarējis 9462 kredīta maksājumus ar procentiem. Viņš atzīmējis, ka pērnā gada novembrī ir dzēsta hipotēka. Agešina īpašumā joprojām ir 2003. gadā ražota "Volvo" markas automašīna, divi dzīvokļi Liepājā, kā arī viens dzīvoklis Liepājā, kas deklarēts kā kopīpašums. Deputāta lietošanā ir dzīvoklis Rīgā.

Viņš norādījis, ka pērn bijis partijas "Saskaņa" Saeimas frakcijas priekšsēdētāja vietnieks, Saeimas Juridiskās komisijas sekretārs, darbojies "Saskaņas" valdē un bijis šīs partijas domē.

Kā otrais valsts amatpersonas deklarāciju par pērno gadu šogad iesniedzis deputāts Boriss Cilevičs (S). Par darbu Saeimā viņš pērn saņēmis 33 645 eiro, AS "SEB banka" dividendēs samaksājusi 66 eiro, Vācijas "European Centre for Minority Issues" maksātais honorārs bijis 350 eiro, bet Lielbritānijas "Equal Rights Trust" maksātais honorārs bijis 4500 eiro. "SEB bankā" Cilevičs uzkrājis kopumā 19 990 eiro. Viņa īpašumā ir 2007.gadā ražota "Mazda" markas automašīna, kā arī 6200 eiro vērtas ieguldījumu fondu daļas, dzīvoklis Rīgā, kā arī vēl kāds īpašums, kas VID Elektronisko datu bāzē nav precizēts. Cilevičs deklarējis amatu partijas "Saskaņa" valdē.

Kā trešais kārtējo valsts amatpersonas deklarāciju par pērno gadu 19. februārī VID iesniedzis deputāts Aleksejs Loskutovs (V). Saeima viņam algā pērn izmaksājusi 34 851 eiro, bet kompensācijās – 193 eiro, Rīgas Tehniskā universitāte samaksājusi 840 eiro, SIA "Baltijas Starptautiskā akadēmija", kurā Loskutovs bijis asociētais profesors, samaksājusi 66 eiro algu, Moldovas "Organization for Security and Co-operation in Europe" maksātais honorārs bijis 200 eiro, bet Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūras maksātais pabalsts bijis 409 eiro.

Loskutova īpašumā ir dzīvoklis Rīgā, kā arī zeme un būve Carnikavas novadā. Loskutovs deklarējis arī 53 217 eiro parādsaistības. Viņš pērn darbojies partijas "Vienotība" valdē, kā arī "Baltijas atjaunojamās enerģijas asociācijas" valdē.

Savukārt kā pirmais no ministru pulka 14. martā deklarāciju iesniedzis tieslietu ministrs Dzintars Rasnačs, otrais bijis ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs (V), bet trešais – aizsardzības ministrs Raimonds Bergmanis (ZZS). Viņu deklarācijas gan vēl VID publiskojamo datu bāzē nav pieejamas.

VID dati liecina, ka līdz šim deklarācijas iesniegušas 27 no vairāk nekā 100 valsts augstākajām amatpersonām. Valsts augstākās amatpersonas statuss ir Valsts prezidentam, Saeimas priekšsēdētājam un Ministru prezidentam, kā arī Saeimas deputātiem, ministriem un ministriju valsts sekretāriem.

VID portāls "Delfi" uzzināja, ka šogad kopumā valsts amatpersonas statusā ir 57 725 personas.

Nedēļas sākumā deklarācijas par 2016. gadu bija iesniegušas 27 774 valsts amatpersonas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!