Foto: Publicitātes foto

Pasaules šaha čempiona un Krievijas demokrātiskās opozīcijas aktīvista Garija Kasparova paziņojums, ka Latvija ir demokrātiska valsts, ir tālu no patiesības, savā blogā vietnē “echo.msk.ru” norāda no Latvijas ievēlētais Eiropas Parlamenta (EP) deputāts Aleksandrs Mirskis.

Deputāts atzīmē, ka pats pazīst Kasparovu un ar cieņu attiecas pret viņa panākumiem šahā, taču Krievijas disidenta apgalvojumi attiecībā uz Latviju izskatās kā vēlēšanās iepatikties "dziļi deģenerētai Latvijas valstiskai sistēmai, kur necieņa pret pilsoņu tiesībām un vērtībām padarīta likumīga, kur plaukst korupcija un nelikumības, nacionālisms un populisms".

Ja viņš vēlas kļūt par Latvijas pilsoni, tad nemaz nav nepieciešams "skaļi runāt muļķības," norāda Mirskis.

Kasparovam jāsaprot, ka tad, ja viņš patiešām ir tiesību aizstāvis, tad viņam neizbēgami nepilsoņu dēļ rodas konflikts ar Latvijā valdošo varas spici, norāda Mirskis. Viņam nāksies iemācīties latviešu valodu, kā arī sniegt novērtējumu "neonacistiem un viņu sekotājiem, kuri atzīmē 16.martu". Vai Kasparovs uz to ir gatavs, vai arī viņam šķiet slikti tas, kas notiek Krievijā un labi tur, kur viņam "uzdāvinās" pilsonību.

Mirskis pauž pārliecību, ka tiesību aizstāvis "nevar būt akls un kurls Latvijā, bet ļoti redzīgs Krievijā". Cīņa par tiesībām nevar būt atkarīga no valsts teritorijas un pilsonības, rezumē Mirskis.

Jau vēstīts, ka Kasparovs izteicies - viņš atteikumu uzskatītu par Maskavas diktētu rīcību.

Latvijas pilsonība Kasparovam nepieciešama, lai kandidētu uz starptautiskās šaha federācijas vadītāja amatu. Viņš arī apsvēris citas valstis, bet ar Latviju viņu daudz kas saista - viņa bijusī sieva ir Latvijas pilsone, dēlam ir īpašums Rīgā. Viņš uzzinājis par Latvijas Pilsonības likuma izmaiņām, kas pieļauj dubultpilsonību, un sapratis - "tas ir signāls".

Jau ziņots, ka iesniegums ar lūgumu piešķirt Latvijas pilsonību par īpašiem nopelniem Latvijas labā uz deviņām lapām no Kasparova ir saņemts Saeimā. Patlaban iesniegums uzskatāms tikai par privātpersonas iesniegumu, un tā pilna publiskošana šobrīd nav iespējama saskaņā ar Iesniegumu likumu. Tiklīdz šis iesniegums tiks nodots izskatīšanai atbildīgajai komisijai, tas būs pieejams atbilstoši Saeimā noteiktajai kārtībai.

Kasparovs iepriekš lūgumu pamatoja ar to, ka dalība un uzvaras bērnu un jaunatnes šaha turnīros Rīgā, "kur bija brīnišķīga šaha skola", sekmējusi viņa kā šahista izveidošanos, kā arī atstājušas spilgtas atmiņas visai dzīvei.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!