Foto: PantherMedia/Scanpix

Aptuveni katrs astotais Latvijas pilsonis šogad pasaulē nācis Lielbritānijā vai Īrijā, liecina Ārlietu ministrijas (ĀM) un Centrālās statistikas pārvaldes (CSP) dati.

CSP dati liecina, ka pirmajos piecos mēnešos Latvijā reģistrēti kopumā 7860 jaundzimušie: janvārī reģistrēti 1560, februārī – 1480, martā – 1470, aprīlī – 1570, bet maijā – 1800 jaundzimušie.

Savukārt ĀM jaunākie dati par pirmo pusgadu liecina, ka Latvijas vēstniecībās Īrijā un Lielbritānijā reģistrēti 1303 jaundzimušie.

Latvijas vēstniecībā Īrijā 2012.gada pirmajā pusgadā Latvijas pilsonībā ir reģistrēti 309 bērni, no kuriem 170 bērni - otrajā ceturksnī. Saskaņā ar vēstniecības datiem, kopš 2005.gada Latvijas pilsonībā, saņemot personas kodu, vēstniecībā ir reģistrēti jau 2866 Īrijā dzimuši bērni. Savukārt Latvijas vēstniecībā Lielbritānijā 2012.gada pirmajā pusgadā Latvijas pilsonībā tika reģistrēti 994 bērni, no kuriem 614 bērni - otrajā ceturksnī (2011.gada otrajā ceturksnī tika reģistrēti 387 bērni), "Delfi" informēja Ārlietu ministrijas preses sekretārs Jānis Sīlis.

Viņš arī informēja, ka ar vēstniecības starpniecību šajā gadā paziņots par 91 ārvalstīs noslēgtu Latvijas valstspiederīgā laulību, pamatojoties uz pašu personu iesniegumu vai informāciju, kas saņemta no Īrijas kompetentajām institūcijām.

Latvijas valstspiederīgie laulības galvenokārt slēdz ar Latvijas, kā arī Lietuvas un Īrijas pilsoņiem, bet fiktīvās laulības visvairāk aizvien tiek slēgtas ar Pakistānas, Indijas un Bangladešas, kā arī Ēģiptes un Maurīcijas pilsoņiem, secinājusi ĀM.

Fiktīvu laulību slēgšana ar nolūku nelikumīgi nodrošināt trešo valstu pilsoņus ar uzturēšanās atļauju Īrijā un brīvu pārvietošanos Eiropas Savienības teritorijā diemžēl pagaidām nav zaudējusi savu aktualitāti. Arī pašlaik Latvijas vēstniecība sniedzot konsulāru palīdzību vairākiem potenciālajiem cilvēktirdzniecības upuriem, tajā skaitā Latvijas pilsonei, kura ieradusies slēgt laulību kopā ar savu nepilnus divus mēnešus veco zīdaini.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!