Foto: F64

Pirms 75 gadiem, 1939.gada 15.oktobrī, Ķeguma spēkstacijā tika iedarbināta tajā laikā Eiropā modernākās hidroelektrostacijas pirmo hidroagregātu ar 17 500 kW lielu jaudu. Tas ir uzskatāms par Latvijas enerģētikas aizsākumu, ar ko sākās arī "Latvenergo" koncerna attīstības vēsture, portālu "Delfi" informēja uzņēmumā.

Plkst.23:36 rīdzinieki pirmo reizi saņēma Ķeguma ražoto elektroenerģiju, kuras pārvadi nodrošināja pirmā izbūvētā 80 kV elektrolīnija no Ķeguma uz Rīgu – Jāņciema apakšstaciju, bet sadali patērētājiem - tehnoloģiski modernā Parka apakšstacija.

Tā laika periodiskais izdevums "Jaunākās Ziņas" 1939.gada 16.oktobrī rakstīja: "...plkst. 11.36 vakarā varēja dot telefonisku rīkojumu Ķegumam — laist darbā pirmo turboģeneratoru ar pilnu slodzi. Tūliņ pēc tam Ķegumā pilnīgi atvēra slūžas ūdens ievadīšanai turbīnā. Lielais ģenerators, kas līdz šim strādāja ar samazinātu slodzi, sāka griezties pilnā jaudā, ko spēj dot pašreizējais Ķeguma ūdens pacēlums, ražojot līdz 10.000 kilovatu. ...Ķeguma strāva jau tagad varēs segt pusi galvaspilsētas enerģijas patēriņa un samazinās akmeņogļu patēriņu par apm. 200 tonnām dienā." Arī citi laikraksti, kā " Dzelzceļa Vēstnesis", "Rīts" ar izteiksmīgiem virsrakstiem, piemēram, "Šodien Ķeguma gaisma sāk plūst uz Rīgu", atspoguļo pirmā hidroagregāta palaišanu.

1939.gada 17.novembrī iedarbināja otru hidroagregātu un jau Latvijas dzimšanas dienā, 18.novembrī, Rīga pastāvīgi sāka saņemt Ķeguma spēkstacijā ražoto elektroenerģiju. Īsā laikā bija izbūvētas un ieslēgtas darbā elektrolīnijas uz Jelgavu, Bausku, Tukumu, Ieriķiem un Cēsīm.

Šobrīd 75 gadu periodā Ķeguma HES faktiski ir hidroelektrostaciju komplekss, jo sastāv no divām dažādos laika posmos celtām stacijām. Pirmā no tām atrodas Daugavas labajā krastā, savukārt - kreisajā, uzstādot trīs jaunus hidroagregātus, uzbūvēja otru, kas darbu sāka 1979. gadā. 1998.− 2001. gadā veikta Ķeguma pirmās stacijas visu četru hidroagregātu rekonstrukcija, kā arī automatizētas to vadības sistēmas. Ķeguma HES kopējā jauda ir 264 MW, un 2013. gadā tā kopumā saražo 532 GWh elektroenerģijas.

Ķeguma HES ir viena no AS "Latvenergo" Daugavas HES kaskādes elektroenerģijas ražotnēm. 2013. gadā kopumā Daugavas HES saražotas 2852 GWh elektroenerģijas, un tas veido 59% no kopējā saražotā elektroenerģijas apjoma "Latvenergo".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!