Foto: LETA

Uz nenoteiktu laiku atlikta otrdien paredzētā Pļavniekkalna sākumskolas pārcelšana uz jaunām telpām vecajā Ķekavas sākumskolas ēkā, informēja Ķekavas novada pašvaldībā.

Domē skaidro, ka atbilstoši domes lēmumam, Pļavniekkalna sākumskolas darbību tika plānots pārcelt līdz brīdim, kad tiek uzbūvēta jauna sākumskolas ēka. Lai varētu uzsākt izglītības procesu Ķekavas sākumskolas ēkā, nepieciešams pārvest skolas mēbeles, to iekārtot un mēneša laikā saņemt Valsts Ugunsdzēsības un glābšanas dienesta (VUGD), kā arī Veselības inspekcijas atzinumu telpu piemērotībai mācību procesa nodrošināšanai.

Tomēr domē norāda, ka otrdien plānotā skolas mēbeļu pārvešana tika atlikta, jo pirmdien, 24. jūlijā, Pļavniekkalna sākumskolas vecāku padomes priekšsēdētājs, Ķekavas novada domes mēra kandidāts Neils Kalniņš (JKP) publiski aicināja skolas vecākus nodrošināt skolas "neaizskaramību".

Ķekavas novada pašvaldība aicinājusi vecākus izvērtēt šo situāciju un apzināties, ka pašvaldībai ir nepieciešams veikt minētos darbus, lai Pļavniekkalna sākumskolas bērni varētu uzsākt jauno mācību gadu ar 1. septembri. Tāpat pašvaldība atgādina, ka, ievērojot jūnijā Ķekavas novada domes pieņemto lēmumu, šobrīd ir izsludināts iepirkums par moduļu nomu pie Pļavniekkalna sākumskolas, jo esošais līgums ar "Cramo" ir beidzies šī gada maijā.

Domē uzsver, ka iepirkuma uzvarētājs būs zināms tad, kad būs noslēgusies iepirkuma procedūra. Gadījumā, ja šajā iepirkumā uzvar cits, nevis esošais moduļu piegādātājs, tad esošie moduļi būs jādemontē un būs jāizstrādā jauns būvprojekts moduļu uzstādīšanai, kas, ievērojot visas 3. grupas būvēm paredzētās prasības, ilgtu vismaz pusgadu. Savukārt Administratīvajā rajona tiesā apstrīdētā Pļavniekkalna sākumskolas būvniecības būvatļauja līdz tiesas lēmumam liegs iespēju plānotos jaunos moduļus uzstādīt pie skolas, bažījas domē.

Pašvaldība nav pārliecināta, ka procesa pretinieki uzņemsies atbildību par to, ka Pļavniekkalna sākumskolas bērniem jaunais mācību gads varētu nesākties 1. septembrī un aicina uz sapratni un racionālu situācijas risinājumu, ņemot par pamatu bērnu intereses. Domē arī atgādina, ka Pļavniekkalna sākumskola esošajā veidolā neatbilst jauno Ministru kabineta noteikumu prasībām, un tā 2019. gadā netiks akreditēta kā izglītības iestāde.

Tikmēr Pļavniekkalna sākumskolas padomes izplatītajā paziņojumā medijiem uzsvērts, ka pašreizējais domes priekšsēdētājs Andis Damlics ("Reģionu alianse") veic nelietderīgas, apšaubāmas un pretlikumīgas darbības. Pēc padomes domām, plānotā skolas izvākšana, kā arī sasauktā iepirkumu komisija, lai izsludinātu Pļavniekkalna skolas nojaukšanu un būvniecības iepirkumu, ir pretlikumīga, jo Administratīvā rajona tiesa ierosinājusi administratīvo lietu pret Ķekavas novada domi un aizliegusi tai uzsākt skolas ēkas vai moduļu nojaukšanu.

Padome paziņojumā izklāsta, ka tā skolēnu vecāku vidū jau izsludinājusi mobilizāciju un ir gatava darīt visu, lai aizkavētu jebkādus centienus neievērot tiesas lēmumu par skolas nojaukšanas aizliegumu. Vienlaikus padome aicina pievienoties skolas aizstāvēšanā arī pārējos Ķekavas novada iedzīvotājus.

"Skolas padome aicina Ķekavas novada domes darbiniekus nepakļauties Damlica pretlikumīgajiem rīkojumiem, kā arī pauž gatavību veikt nepieciešamās darbības skolas fiziskai aizstāvībai. Tāpat padome vēlas vērst tiesībsargājošo struktūru uzmanību uz to, ka jebkādas Damlica iniciētas darbības, vai procedūras, kas varētu ierobežot skolas miermīlīgu aizstāvēšanu, būs pretlikumīgas un apliecinās tikai viņa personisko ieinteresētību skolas nojaukšanā," teikts padomes paziņojumā.

Padomē atgādina, ka Ķekavas novada domes jaunajā deputātu sasaukumā 11 no 17 ievēlētajiem deputātiem pārstāv partijas, kas publiski solījušas saglabāt vēsturisko Pļavniekkalna skolas ēku, piebilstot, ka jaunievēlētais deputātu sasaukuma vairākums jau iepriekš ir iebildis pret skolas nojaukšanu.

Jau ziņots, ka Pļavniekkalna skolas dēļ Jaunā konservatīvā partija (JKP) Ķekavas novada domes sasaukumā atsakās sadarboties ar līdzšinējo mēru Damlicu, pastāstīja Kalniņš.

Lēmumu nojaukt Pļavniekkalna sākumskolas ēku, lai tās vietā būvētu jaunu, Ķekavas novada dome pieņēma 2016. gada septembrī. Pļavniekkalna skolas vecāki pirms lēmuma pieņemšanas protestēja pret šo domes ieceri, paužot, ka dome klaji ignorē Pļavniekkalna sākumskolas sabiedriskās apspriešanas rezultātus, vecāku padomes iebildumus un domes plānošanas daļas darbinieku ieteikumus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!