Foto: LETA

Pēc strīda par pašvaldības degvielas izmantošanu privātām vajadzībām Ķekavas novada domes deputāts, līdzšinējais Jaunās konservatīvās partijas (JKP) Ķekavas nodaļas vadītājs Neils Kalniņš izstājies no partijas.

Viņš pats šo soli skaidro ar nepieciešamību nenodarīt kaitējumu partijas tēlam, kas varētu rasties no "melnās kampaņas", kas tiekot īstenota pret politiķi.

Pirms politiķa pieņemtā lēmuma publiski bija aktualizējies jautājums saistībā ar degvielas izmantošanu, ko viņam apmaksā pašvaldība.

Viņš norādīja, ka "melno kampaņu" realizējot oponenti, lai nomelnotu viņu kā līdzšinējo partijas vietējās nodaļas vadītāju un cilvēku kurš ieguva tik lielu iedzīvotāju atbalstu pašvaldību vēlēšanās. Kā piemēru šai kampaņai viņš minēja izplatīto informāciju par degvielas izmantošanu. To, ka tā nav tikai mirkļa kampaņa un ka to esot plānots metodiski turpināt, apliecinot kāda sociālo tīklu mārketinga kampaņu realizētāja piesaiste, kurš apzināti veidojot viltus profilus un publicējot apzināti tendenciozu informāciju, skaidroja Kalniņš.

Attiecībā uz to, ka viņa dzīvesbiedre ir pildījusi deputāta automašīnā degvielu, kuras izmaksas sedz pašvaldība, politiķis skaidroja, ka šī degviela tika izmantota darba vajadzībām. Viņš norādīja, ka visiem novada domes deputātiem Ķekavas novada dome ik mēnesi apmaksā darba pienākumu veikšanai izlietoto degvielu.

Deputāts skaidroja, ka katru mēnesi sagatavo degvielas izlietojumu pamatojošus dokumentus - ceļazīmes, kurās norādīti datumi, nobrauktais maršruts un kilometri. Viņš skaidroja, ka sievai lūdza uzpildīt degvielu viņa vietā. "Tā nekādā gadījumā nav uzskatāma par sodāmu rīcību, jo degvielas izlietojums ir atbilstošs ceļazīmēm," akcentē Kalniņš.

Viņš šo kampaņu saista ar viņa iebildēm pret tādu jautājumu pieņemšanu, kas potenciāli radītu kaitējumu Ķekavas novada iedzīvotājiem.

Politiķis apsver iespēju vērsties tiesībsargājošās iestādēs par goda un cieņas aizskaršanu attiecībā uz vairākām tendenciozām sociālo tīklu publikācijām. Viņš norādīja, ka šajā gadījumā runa ir informācija publicēšanu par viņa ģimeni un ka situācija atstāj ietekmi uz viņa bērniem.

Kalniņš atzina, ka ir pārkāpis "Neste" degvielas kartes noteikumus, jo nedrīkstēja to nodot trešajai personai un izpaust pin kodu. Lai gan attiecībā uz pašu degvielas izmantošanu pārkāpumu neesot, tomēr, lai noņemtu jebkādus jautājumus, par attiecīgajām degvielas uzpildēm, ko veica viņa dzīvesbiedre, politiķis apņēmies atmaksāt naudu.

Ņemot vērā, ka viņam jāsaskaras ar politisko kultūru "90.gadu reketa stilā", politiķis "divreiz apsvērs" savu tālāko darbību politikā, lai neciestu ģimene. Attiecībā uz to, vai turpināt strādāt pašvaldības deputāta amatā, vai arī nolikt deputāta mandātu, Kalniņš plāno pārrunāt šo jautājumu ar saviem vēlētājiem un JKP.

Kā apstiprināja JKP valdes priekšsēdētājs Jānis Bordāns, viņš ir saņēmis Kalniņa iesniegumu par izstāšanos no partijas un to pieņēmis.

Viņš gan skaidroja, ka Kalniņa izstāšanās ir likumsakarīgs lēmums ņemot vērā, ka viņš principiāli nostājās pret partijas pozīcijām arī tad, kad JKP valde aicināja atkāpties Andri Volanski, kurš priekšsēdētājas Viktorijas Baires padomnieka amatā iecelts bez amata konkursa izsludināšanas.

"Arī saistībā ar šo degvielas jautājumu - mums bija partijas ētikas komisijas sēde, kurā izteicām viņam aizrādījumu, ka partijai tas nav pieņemami," sacīja Bordāns, norādot, ka pēc viņa rīcībā esošās informācijas, Kalniņš apsverot arī iespēju nolikt deputāta mandātu pavisam.

"Ar šādu rīcību viņš patiesībā parāda to, kā demokrātiskās, uz Rietumiem tendētās valstīs būtu jārīkojas šādās situācijās. Viņš atzīst savu kļūdu un parāda, ka vēlētāju uzticēšanās ir pietiekami svarīga, tādēļ šāds lēmums ir loģisks," pauda valdes priekšsēdētājs.

Bordāns pastāstīja, ka Ķekavā visiem deputātiem ir piešķirti "bonusi", kas paredz, ka viņi dienesta mašīnas var izmantot savām vajadzībām vai arī deputātiem tiek piešķirti noteikti līdzekļi degvielas uzpildei personīgajos auto. "Man šāda "bonusu" sistēma nav pieņemama, taču būtībā Kalniņš neko nepārkāpa. Konkrētajā gadījumā iedzīvotāji vienkārši piefiksējuši, ka mašīnu uzpilda Kalniņa sieva," teica Bordāns.

Kā informēja Ķekavas novada domes sabiedrisko attiecību daļā, saskaņā ar domes apstiprināto nolikumu pašvaldības deputātiem ir tiesības uz transporta izdevumu kompensāciju, kas radušies, pildot darba pienākumus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!