Foto: AFP/Scanpix
Kibernoziedznieki kompromitējuši un izķēmojuši vairākas Latvijas interneta vietnes, tajās ievietojot uzrakstus arābu un angļu valodā, kā arī dažādas bildes, teikts informācijas tehnoloģiju (IT) drošības incidentu novēršanas institūcijas "Cert.lv" nedēļas pārskatā par Latvijā notikušajiem IT drošības incidentiem.

Kā teikts pārskatā, kaitējums nodarīts dažāda satura lapām, tajā skaitā arī kādas pašvaldības vietnei. Citi kaitējumi bez satura izmainīšanas vietnēm neesot nodarīti.

"Cert.lv" eksperti sazinājušies ar kompromitēto vietņu uzturētājiem un paziņojuši par uzlaušanas faktu, kā arī norādījuši uz veicamajiem darbiem mājaslapas drošības uzlabošanā.

Kā sacīja "Cert.lv" sabiedrisko attiecību projektu vadītāja Svetlana Amberga, kopumā kompromitētas trīs vietnes, no tām viena pašvaldības, bet pārējās bijušas dažāda satura privātās vietnes.

Runājot par ievietoto uzrakstu saturu, Amberga norādīja, ka "arābu valodu neviens nav ņēmies tulkot, bet parasti tie ir politiski paziņojumi vai kādu ideju paušana, klasiskais "Allahu Akbar" ("Allāhs ir dižens") un tamlīdzīgi".

Informācijas tehnoloģiju drošības incidentu novēršanas institūcija "Cert.lv" ir Latvijas Universitātes Matemātikas un informātikas institūta struktūrvienība, kuras uzdevumi ir uzturēt vienotu elektroniskās informācijas telpā notiekošo darbību atainojumu, sniegt atbalstu informācijas tehnoloģiju drošības incidentu novēršanā vai koordinēt to novēršanu Latvijas IP adrešu apgabalos un ".lv" domēna vārdu zonā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!