Foto: PantherMedia/Scanpix

Kiberuzbrukumi Latvijas kibertelpai paliek sarežģītāki un labāk plānoti, prezentācijā pauž Aizsardzības ministrija (AM), ar kuru trešdien slēgtā sēdē tiek iepazīstināti Saeimas Aizsardzības, iekšlietu un novēršanas komisijas deputāti.

AM norāda, ka izplatīti ir kiberuzbrukumi Latvijas finanšu sektoram, kā arī tiek īstenoti mērķēti kiberuzbrukumi valsts sektoram.

Ministrija arī atzīst, ka joprojām kiberdrošības jomā ir daudz incidentu, kuru iemesli ir nolaidība un paviršība. Kā iemesls problēmai cita starpā tiek minētas neatjaunotas un novecojušas IT sistēmas.

Vienlaikus pēc ministrijas teiktā līdzīga situācija ir arī Lietuvā un Igaunijā.

Lai risinātu problēmas aizsardzības resoram ir vairāki "mājas darbi", tostarp IT drošības padomes darba uzlabošana, piemēram, uzlabojot koordināciju.

Tāpat AM ieskatā ir jāstiprina Latvijas informācijas tehnoloģiju drošības incidentu novēršanas institūcija "Cert.lv". Vienlaikus kā svarīgu aspektu AM norāda sadarbības uzlabošanu ar privāto sektoru, īpaši bankām.

Iepriekš "Cert.lv" vadītāja Baiba Kaškina norādīja, ka kibernoziegumu skaits Latvijā šā gada trešajā ceturksnī, salīdzinot ar otro ceturksni, ir samazinājies, taču tie kļūst bīstamāki. Viņa atzina, ka kibernoziegumu skaita samazināšanās nenozīmē, ka interneta vide ir kļuvusi drošāka, jo noziegumiem ir tendence palikt arvien sarežģītākiem.

Novembra sākumā Lietuva, Latvija un Igaunija parakstīja līgumu, ar kuru valstis apņēmās stiprināt sadarbību kiberdrošības jomā, kā arī informācijas sistēmu un tīklu aizsardzībā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!