Foto: DELFI

Parlamenta deputāti otrdien Saeimas Korupcijas novēršanas apakškomisijas sēdē vērsa uzmanību uz problēmām komunikācijā starp Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) vadību un saistītajām pusēm, kas var radīt negatīvu iespaidu par korupcijas apkarošanu kopumā.

Pie frakcijām nepiederošais deputāts Artuss Kaimiņš norādīja uz sabiedrības par atklātību "Delna" direktora Gundara Jankova konfliktu ar KNAB vadītāja vietnieci Ilzi Jurču. Politiķis pauda uzskatu, ka ar šo jautājumu vajadzētu tikt skaidrībā, neejot pie medijiem. Uzsverot nepieciešamību rast risinājumu šajā jautājumā, Kaimiņš vērsās gan pie Jankova, gan pie KNAB priekšnieka Jaroslava Streļčenoka.

Parlamentārietis Ringolds Balodis (NSL) kritizēja to, ka birojs ir iesaistīts vairākās tiesvedībās, un strīdu starp KNAB un biroja amatpersonu Jutu Strīķi viņš novērtēja kā tādu, kas jau ir sasniedzis "zooloģisku" līmeni. Viņš atgādināja, ka negatīvi vērtē, ka Strīķei KNAB samazināja atalgojumu par to, ka eksperte piedalījās Zolitūdes traģēdijas parlamentārās izmeklēšanas komisijas darbā.

Parlamentārietis Kārlis Krēsliņš (VL-TB/LNNK) norādīja, ka drīzumā Strīķe piedalīsies sarunu raidījumā televīzijā, un vairāki politiķi prognozēja, ka viņa varētu kritizēt situāciju korupcijas apkarošanā.

Kā ziņots, "Delna" vērusies tiesā pret KNAB par atbildes nesniegšanu uz vēstuli, kur jautāts, vai gadījums, kad KNAB vadītāja vietniece Jurča izteica draudus "Delnas" direktoram Jankovam, ir izskatīts KNAB Ētikas komisijā.

"Delna" 2015. gada 5. augustā vērsās ar iesniegumu KNAB, lūdzot izskatīt 2015. gada 22. aprīlī Ministru kabinetā radušos konfliktu starp Jankovu un Jurču KNAB Ētikas komisijā. Uz minēto iesniegumu "Delna" saņēma formālu atbildi, kurā netika norādīts, kā KNAB nonāca pie secinājuma, ka Jurčas rīcībā nav saskatāma neētiska vai prettiesiska rīcība.

Lai noskaidrotu, vai pie šāda secinājuma nonāca KNAB vadītājs Jaroslavs Streļčenoks vienpersoniski vai Ētikas komisija, "Delna" 2015. gada 3. novembrī vērsās atkārtoti ar iesniegumu KNAB, uz kuru līdz šim brīdim nav saņēmusi atbildi.

Jankovs norāda, ka KNAB rīcība, neatbildot uz iesniegumu un, iespējams, neizskatot lūgumu Ētikas komisijā, ir vērtējama kā prettiesiska.

"Vēl jo vairāk pie situācijas, ka KNAB ir atbildīgā iestāde, kura izglīto sabiedrību par ētikas jautājumiem. KNAB, šādi rīkojoties, demonstrē tiesisko nihilismu un nesodāmības sajūtu par jebkādu rīcību, kā arī parāda KNAB amatpersonu visatļautību un pārākumu," uzskata Jankovs.

Žurnāls "Ir" iepriekš rakstīja, ka konflikts izvērsies pagājušā gada 22. aprīlī Ministru kabinetā, kur izskatīts jaunais KNAB likumprojekts. Pirms jautājuma izskatīšanas Jankovs nolēmis aprunāties ar KNAB priekšnieka vietnieci, taču Jurča metusies viņu lamāt.

"Viņa bruka virsū. Sākumā tas bija par organizāciju, ka esam pērkami, vienas partijas kabatas organizācija," stāstījis Jankovs. Nevienu partiju vārdā Jurča neesot nosaukusi, bet Jankovs pieļauj, ka domāta "Vienotība". "Tad pārmetās uz mani, ka es tāds pats pērkams, neturu savus solījumus, ka atbalstīju KNAB likumprojekta virzību, bet tagad bremzēju," turpinājis Jankovs. "Tad viņa sāka personiski uzbrukt. Teica: "Es tevi iznīcināšu, es pret tevi savākšu vai vācu [informāciju], un es to izmantošu izdevīgā brīdī."" Viņš atbildējis, ka nezina, ko par viņu varētu savākt, taču, ja Jurčas rīcībā ir kāda informācija par iespējamām nelikumībām, lai nekavējoties vēršas tiesībsargājošajās iestādēs. Ar to neesot bijis gana - KNAB priekšnieka vietniece pavēstījusi, ka Jankova "karjerai ir pārvilkta strīpa" un "nebrīnies, ja tu par savām darbībām uz ielas dabūsi pa purnu, tu neapzinies, ar ko esi sapinies, kur iesaistījies".

Jankovs iepriekš par Jurčas izteikumiem vērsās Valsts policijā, taču tā nolēma kriminālprocesu nesākt, jo atgadījumā nesaskatīja noziedzīga nodarījuma sastāvu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!