Foto: LETA
Izglītības un zinātnes ministrs Roberts Ķīlis saņemto "Spīdolas balvu" ekonomikā uzskata par atbalstu viņa iesāktajām reformām un kā milzīgu uzticības kredītu.

"Es tiešām domāju, ka visi pārējie kandidāti ir vairāk darījuši nekā es Latvijas labā. Es uztveru šo balvu patiešām kā atbalstu pašam sākumam, kā milzīgu uzticības kredītu. To es saku no sirds un es tā arī to redzu," savā runā teica Ķīlis. Ministrs sacīja, ka šī viņam ir pirmā balva pēc skolas diplomiem.

Ķīlim "Spīdolas balva ekonomikā" tika pasniegta par konkurētspējīgas izglītības vīzijas radīšanu un pirmajiem panākumiem, reformējot nozari kvalitatīvas izglītības virzienā.

Ministrs uzsvēra, ka caur izglītību cilvēkā būtiski būtu attīstīt vairākas īpašības - brīvību, atbildību, altruismu un tikumu. Ķīlis sacīja, ka svarīgi ir runāt par brīvību kā spēju pašam lemt un izdarīt izvēles, arī tad, kad viss nav skaidrs. "Brīvība un drosme izdarīt izvēles, manuprāt, ir ļoti būtiska īpašība, ko mums attīstīt savos bērnos un jauniešos," teica Ķīlis.

Runājot par atbildību, ministrs norādīja, ka jābūt spējai izvēlēties labāko Latvijai no piedāvātā un uzņemies atbildību par lēmumu sekām,

nozīmīga ir apziņa, ka pats esi atbildīgs par pieņemto lēmumu. Savukārt saistībā ar trešo īpašību viņš akcentēja, ka problēma ir tajā, ka pastāv maza uzticība citiem un bailes spert pirmo soli, kas arī nogalina labas idejas, tādēļ tas būtu jāmaina sadarbības prakses rezultātā.

Savā runā Ķīlis akcentēja tikumu. "Tomēr tikums ir nekrāpties, nestāstīt lietas, kas nav taisnība, nestāstīt lietas, kas liekas tikai labas, nekrāpt bērnu, par to, kas viņus sagaida," aicināja ministrs.

Ministra uzrunai bija arī vēl viena daļa - video materiāls, kurā viņš izklāstīja vairākas savas ieceres, tai skaitā ieceri veidot starptautisku vidi augstskolās, celt to konkurētspēju, uzlabot zinātnisko institūciju darbību, īstenot profesionālās izglītības attīstību "roku rokā" ar darba devējiem.

Valsts prezidents Andris Bērziņš pirms balvas pasniegšanas Ķīlim sacīja, ka viņš savu darbu ir tik labi izdarījis, ka pats to pat neapzinās. Viņš norādīja, ka izglītībā ir trīs daļas.

"Izglītībā ir trīs daļas - vieni, kas izglītību veido, vieni, kas saņem un viena daļa - tas esiet jūs, kas bauda tās augļus, tāpēc šis apbalvojums ir īsti laikā, lai tam vienam cilvēkam ļautu iet uz priekšu ar to, ko viņš ir iesācis," teica Bērziņš.

Viņš arī sacīja, ka tādus labus darbu vajadzētu turpināt uz priekšu un ka saprotot, ka tas ir tikai sākums. Prezidents arī minēja, ka Ķīlim vēl priekšā reformas zinātnē, kur Bērziņš paredzēja, ka "tas troksnis būs vēl lielāks".

Ekonomistu Apvienības 2010 biedrs Uldis Osis, savas uzrunas sākumā pauda prieku par Ķīļa pārliecinošu uzvaru televīzijas raidījumā "Sastrēgumstunda". Raidījumā telefonbalsojumā atbalstu ministram pauda 84% televīzijas skatītāju. Osis arī sacīja, ka daudzi saka, ka atbalsta reformas.

Viņš uzsvēra, ka svarīgi ir atbalstīt reformas jau pašā sākumā un norādīja, ka pasniedzot Ķīlim balvu, vēlas sabiedrībai dot signālu, ka viennozīmīgi atbalsta stratēģiskas un tālejošas reformas. Osis akcentēja, ka "mūs vairs neapmierina, kosmētiski un fragmentāri uzlabojumi".

Tāpat viņš norādīja uz to, ka Latvijas sabiedrībai nepieciešami enerģiski un radoši līderi, "kas ne vien zina ko, bet arī - kā".

Ķīlis balvu ieguvis par uzdrīkstēšanos un pirmajiem panākumiem, gada laikā veicinot strukturālās reformas izglītībā, lai celtu tās kvalitāti un konkurētspēju pasaulē.

"Ekonomistu apvienības 2010" prezidents Ojārs Kehris iepriekš norādīja, ka balva izglītības ministram, iespējams, piešķirta avansā, jo daudz kas izglītības jomā vēl veicams. Tomēr, ekonomistu ieskatā, ministrs jau ir veicis reformas izglītības jomā.

Pēc Kehra sacītā, ja izglītība Latvijā kļūs kvalitatīva un konkurētspējīga, tas būs liels ieguldījums Latvijas ekonomikā. Viņš atzina, ka Ķīlis ir drosmīgi norādījis uz problēmām izglītībā, kā arī šo nozari izcēlis kā svarīgu ekonomikas attīstībā.

Kopumā "Ekonomistu apvienības 2010" ikgadējai "Spīdolas balvai" ekonomikā šogad tika izvirzīti pieci kandidāti - Ķīlis, publicists Lato Lapsa, AS "Elko grupa" prezidents Egons Mednis, Latvijas Mašīnbūves un metālapstrādes uzņēmumu asociācijas prezidents Vilnis Rantiņš un finanšu ministrs Andris Vilks (V).

"Spīdolas balvas" ekonomikā līdzšinējie laureāti ir Mihails Hazans, Rūta Dimanta, Juris Biķis, Andrejs Žagars, Vaira Vīķe-Freiberga, Ingrīda Blūma, Bertolds Fliks, Einars Repše un Andris Šķēle.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!