Foto: AP/Scanpix

Naktī uz pirmdienu Briselē panāktā vienošanās par Kipras glābšanu ļaus Kiprai izvairīties no nekontrolētas maksātnespējas un palikt eirozonā, pirmdien pavēstīja Kipras valdības pārstāvis Krists Stilianids.

"Beidzot pielikts punkts nenoteiktības un nedrošības periodam, kas bija piemeklējis Kipras ekonomiku. Novērsta nekontrolēta maksātnespēja, kas būtu nozīmējis to, ka mums nāktos pamest eirozonu, un tas savukārt izraisītu postošas sekas," teikts Kipras valdības paziņojumā.

"Mums vissvarīgākais ir tas, ka panāktā vienošanās dos iespēju jaunam sākumam tautsaimniecībā," norādīja Stilianids, vienlaikus gan atzīstot, ka eirozonas finanšu ministru panāktā vienošanās ietver arī "sāpīgus aspektus, kas uzkraus nastu uz mūsu visu pleciem".

Komentējot noslēgto vienošanos, arī virkne Kipras politiķu uzsvēra, ka Kiprai turpmāk neklāsies viegli.

"Nav šaubu, ka Eirogrupas vienošanās un glābšanas līgums ir ļoti sāpīgs," norādīja parlamenta deputāts un Finanšu komitejas priekšsēdētājs Nikols Papadopols.

Savukārt "zaļo" deputāts Georgs Perdikess valsts televīzijā sacīja: "Kad mitēsies spiediens, mums nopietni būtu jāizvērtē, vai palikšana eirozonā ir mūsu interesēs, vai arī varbūt ir vērts nomainīt valūtu."

Bijušais Kipras Centrālās bankas vadītājs Afksentis Afksentiju sarunā ar valsts radio uzsvēra, ka "Kipra saņēmusi smagu triecienu un mūsu dzīves līmenis strauji kritīsies, un, lai gan tautsaimniecība divu līdz trīs gadu laikā spēs atgūties, mūsu līdzšinējā dzīves līmeņa atjaunošanai būs nepieciešami vismaz desmit gadi".

Kipra un eirozonas finanšu ministri naktī uz pirmdienu panāca vienošanos par valsts glābšanas programmu.

Vienošanās tika panākta pēc vairāku stundu smagām sarunām starp Kipras prezidentu Niku Anastasiadu un Eiropas Savienības (ES), Eiropas Centrālās bankas (ECB) un Starptautiskā Valūtas fonda (SVF) pārstāvjiem.

Taču pagaidām nav informācijas, kad Kiprā strādājošās bankas, kuru darbība apturēta jau desmit dienas, varētu atsākt darbu. Banku darbību iepriekš tika paredzēts atjaunot otrdien.

"Mēs esam pielikuši punktu neskaidrībai, kas pēdējo dienu laika skāra Kipru un eirozonu," paziņoja Eirogrupas prezidents Jerūns Deiselblūms.

Vienošanās paredz, ka Kipras otra lielākā banka - "Laiki Bank" - nekavējoties tiks sadalīta "labajā" un "sliktajā" bankā, bet labie aktīvi galu galā tiks pievienoti Kipras lielākajai bankai "Bank of Cyprus".

Savukārt sliktā banka laika gaitā tiks likvidēta.

Deiselblūms norādīja, ka šāda rīcība nodrošinās 4,2 miljardu eiro (2,9 miljardu latu) ietaupījumu. Tāpat viņš pavēstīja, ka pat vislabāk pasargātie obligāciju īpašnieki, kas investējuši "Laiki Bank", piedzīvos savu noguldījumu zudumu.

Tikmēr visi Kipras bankās esošie depozīti, kas pārsniedz 100 000 eiro, tiks aplikti ar vienreizējo nodevu.

Savukārt noguldījumi, kas nepārsniedz 100 000 eiro, ar nodokli netiks aplikti.

Tāpat jaunā vienošanās ietver arī Kipras valdības īstenotu taupības programmu, privatizācijas plānu un nodokļu izmaiņas laikā, kad valsts ekonomikas recesija padziļinās, ņemot vērā darba vietu likvidēšanu bankās un uzņēmumos, kas zaudē savus noguldījumus.

Kipras parlaments jauno vienošanos paredzējis apstiprināt aprīlī.

Vienošanās bija jāpanāk līdz pirmdienai, jo pretējā gadījumā ECB pārtrauktu ārkārtas finansējumu, kas Kipras bankas nostādītu bankrota priekšā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!