Foto: LETA
Izdevniecības AS "Lauku Avīze" valdes priekšsēdētājs Guntars Kļavinskis piekrīt uzņēmuma padomes priekšsēdētāja Olafa Berķa teiktajam par "Latvijas Avīzes" pārmaiņu virzienu, veltot vairāk uzmanību portāla attīstībai, apstiprina Kļavinskis.

Tiesa, viņš arī atzīmē, ka "Latvijas Avīze" portāla attīstībā pēdējo trīs gadu laikā jau ir daudz darījusi, par ko liecina arī rezultāti. Tomēr šajā virzienā vēl būšot ko darīt.

"Pēdējo trīs gadu laikā "Latvijas Avīzes" portāls ir piedzīvojis strauju izaugsmi, piemēram, palielinot apmeklētāju skaitu par četrām reizēm, sasniedzot apmēram 240 000 portāla apmeklētāju. Šis ir virziens, kuru būs jāattīsta arī turpmāk," atzīst Kļavinskis.

Kā ziņots, neskaidra ir ilggadējā laikraksta veidotāja, pašreizējā redakcijas padomes priekšsēdētāja Krustiņa nākotne laikrakstā. Kā aģentūrai LETA apstiprināja Krustiņš, pagājušajā nedēļā laikraksta izdevēja "Lauku Avīze" valdes priekšsēdētājs Kļavinskis informējis, ka viņš tiek atstādināts no redakcijas padomes priekšsēdētāja amata.

Kļavinskis atzina, ka par citām iespējamām amatpersonu izmaiņām viņa rīcībā informācija nav. Arī "Latvijas Avīzes" galvenā redaktore Linda Rasa aģentūrai LETA norādīja, ka viņas rīcībā nav informācijas, kas liecinātu, ka viņa varētu zaudēt amatu. Rasa atzīmēja, ka turpmākās izmaiņas "Latvijas Avīzē" redakcija ar īpašniekiem cer pārrunāt piektdien paredzētajā sēdē. Cikos sēde varētu notikt, viņa nevar pateikt.

Savukārt Krustiņš par savu atstādināšanu teica, ka runa nav par konkrētām personām vai partiju, kas to varētu vēlēties, bet gan par avīzes kursa maiņu.

"Ja es gribētu atklāt kādas personas vai partijas nosaukumus, es to vakar būtu izdarījis. Taču gribu uzsvērt, ka, manuprāt, runa ir par vēlmi mainīt avīzes nacionāli konservatīvo kursu. Visticamāk, šie uzskati sākuši kādam traucēt. Taču tas ir tikai minējums," atzīst Krustiņš.

Šovakar medijiem izplatītā paziņojumā Kļavinskis informē, ka piektdien paredzētajā "Lauku Avīzes" padomes sēdē paredzēts lemt par izmaiņām redakcijas padomē, taču pagaidām nav zināms, kādus lēmumus padome pieņems. Viņš sola, ka jebkurā gadījumā arī turpmāk tiks saglabāts laikraksta ilggadējais - nacionāli konservatīvais - kurss.

"Latvijas Avīzes" galvenā redaktore Rasa uzsver, ka redakcija strādā un laikraksts turpina iznākt. "Lielā mērā pateicoties tieši "Latvijas Avīzes" lasītājiem, kuri mūs turpina abonēt un pirkt, uzņēmums ir strādājis ar peļņu, līdz ar to nav bijis tieši atkarīgs no īpašnieka dotācijām un mēs esam spējuši saglabāt redakcionālo neatkarību," atzīmē laikraksta galvenā redaktore.
Viņa arī norāda, ka patlaban redakcijas rīcībā ir tikai Krustiņa sniegtā informācija un uzņēmuma valde redakciju nav oficiāli informējusi par redakcijas padomes priekšsēdētāja atbrīvošanu no darba. Redakcijas darbinieki cer piektdien iegūt nepastarpinātu informāciju no padomes par radušos situāciju un gaidāmo turpmāko rīcību.

"Lauku Avīzes" paziņojumā solīts, ka par izmaiņām uzņēmuma redakcijas padomē sabiedrība tiks informēta piektdien pēc sēdes, bet laikraksta lasītāji - pirmdienas "Latvijas Avīzē".
Savukārt "Lauku Avīze" padomes priekšsēdētājs Berķis aģentūrai LETA teica, ka "Latvijas Avīzes" turpmākā attīstība paredz vairāk veltīt uzmanību portāla attīstībai, kopumā nezaudējot medija līdzšinējo nacionāli konservatīvo kursu.

Berķis atzina, ka kontekstā ar mediju attīstības tendencēm mūsdienās "Latvijas Avīzē" ir nepieciešamas izmaiņas. Turpmākās attīstības kontekstā jāņem vērā, ka runa vairs nav tikai par laikrakstu. Proti, runa ir par mediju, ko veido laikraksts, portāls un citi izdevumi.

Krustiņš 1988.gadā kļuva par "Lauku Avīzes" ("Latvijas Avīzes" iepriekšējais nosaukums) pirmo galveno redaktoru. 1997.gadā viņš aizgāja no "Lauku Avīzes" galvenā redaktora amata, kļūstot par valdes priekšsēdētāju SIA "Lauku avīze". Šo amatu viņš atstāja 2001.gadā saistībā ar aiziešanu pensijā. Kopš 2005.gada viņš ir laikraksta "Latvijas Avīze" redakcijas padomes priekšsēdētājs, tostarp veidojis laikrakstā intervijas.

Kā liecina "Firmas.lv" informācija, izdevniecība AS "Lauku Avīze" 2013.gadā strādājusi ar 23 140 eiro peļņu un 4 855 528 eiro apgrozījumu. 2013.gadā, salīdzinot ar 2012.gadu, "Lauku Avīze" nopelnījusi trīs reizes vairāk, savukārt apgrozījums samazinājies par 2%. 2012.gadā uzņēmums nopelnīja 7235 eiro un apgrozīja 4 958 140 eiro.

Kā norādīja Kļavinskis, 2014.gada finanšu dati patlaban tiek auditēti, tomēr pērn uzņēmuma rādītāji bijuši labāki nekā 2013.gadā.

AS "Lauku Avīze" dibināta 1991.gadā. Uzņēmuma pamatkapitāls ir 35 571 eiro. Akciju sabiedrībām savi akcionāri nav jāatklāj, taču iepriekš ticis ziņots, ka "Lauku Avīzes" lielākais īpašnieks ir Ventspils uzņēmums "Ventbunkers".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!